Νέες επικρίσεις για απωθήσεις μεταναστών σε Ελλάδα και Κροατία

Νέες επικρίσεις για απωθήσεις μεταναστών σε Ελλάδα και Κροατία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Με σύντομα, αλλά επίμονα δημοσιεύματα ο γερμανόφωνος τύπος επανέρχεται στις αιτιάσεις για βίαιες, παράνομες απωθήσεις μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κροατία.

“Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για “νέα βίντεο που φαίνεται να απεικονίζουν την εν μέρει βίαιη απώθηση μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ” και προσθέτει: “Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνει ότι το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει την εκδίωξη όσων αιτούνται άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει τα αποκαλούμενα πους-μπακ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”. Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου κάνει λόγο για “βία στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας” και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές”. Την ίδια στιγμή η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) εστιάζει σε αιτιάσεις της Κομισιόν για απωθήσεις μεταναστών από τις συνοριακές αρχές της Κροατίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Κροατία μετά από αναφορές για κλιμάκωση της βίας απέναντι στους μετανάστες και ζητεί πλήρη διαλεύκανση. ‘Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις αιτιάσεις για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες και αιτώντες άσυλο στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη’ δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή.

Την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κροατική συνοριοφυλακή ότι επέδειξε πρωτοφανή βιαιότητα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι άνθρωποι που εντοπίζονται να διασχίζουν την ‘πράσινη ζώνη’ από τη γειτονική Βοσνία δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα τόσο δυνατά, ώστε πολλές φορές υφίστανται περίπλοκα κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα