Νεκροί οι Παλαιστίνιοι που κατηγορούνταν για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών τον Ιούνιο

Νεκροί οι Παλαιστίνιοι που κατηγορούνταν για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών τον Ιούνιο
PHOTOGRAPH: THOMAS COEX/AFP/GETT

Δύο Παλαιστίνιοι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Νεκροί από ισραηλινά πυρά

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους τους οποίους το Ισραήλ καταζητούσε για την απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη τον Ιούνιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούσαν επί μήνες τον Μαρουάν Καουάσμε και τον Αμαρ Αμπού Αΐσα από την περιοχή της Χεβρόνας, αφού τους κατονόμασαν ως δράστες της απαγωγής και της τριπλής δολοφονίας κοντά στο εβραϊκό οικισμό στις 12 Ιουνίου.

Οι δύο Παλαιστίνιοι εντοπίσθηκαν την νύκτα σε σπίτι στη Χεβρόνα το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους ισραηλινούς στρατιώτες και πράκτορες του Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

Κάτοικοι της Χεβρόνας ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν σπίτη στην πόλη πριν από τα ξημερώματα και ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ως στόχο τη σύλληψη των δύο Παλαιστινίων, όταν ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία οι δύο καταζητούμενοι σκοτώθηκαν.

"Ανοίξαμε πυρ, εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά και σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή", διευκρίνισε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, προσθέτοντας ότι για τον πρώτο νεκρό Παλαιστίνιο "υπάρχει οπτική επιβεβαίωση", ενώ για τον δεύτερο δεν υπάρχει, αλλά "εκτιμούμε ότι είναι νεκρός".

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό τους, ο ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη, ανάμεσά τους περί τα 300 μέλη της Χαμάς, η οποία είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη στη απαγωγή και τη τριπλή δολοφονία.

Η απαγωγή των τριών ισραηλινών σπουδαστών θρησκευτικής σχολής και η δολοφονία τους δημιούργησε το κλίμα της ακραίας έντασης που οδήγησε στην ισραηλινή επίθεση στις 8 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας , κατά την οποία σκοτώθηκαν 2.200 Παλαιστίνιοι και 73 Ισραηλινοί.

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις, και εν συνεχεία, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena, το οποίο επικαλείται Αιγύπτιο αξιωματούχο, οι αντιπροσωπείες της Φάταχ και της Χαμάς θα συναντηθούν την Δευτέρα, για να ολοκληρώσουν την παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους ισραηλινούς ομολόγους τους την Τετάρτη για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στο Κάιρο με την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε πως η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κάιρο την Τρίτη.

Ο Άζαμ Άχμεντ, ο αξιωματούχος της Φάταχ και επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του περασμένου μήνα, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συμφιλίωσης θα ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα και αμέσως μετά αναμένει να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά.

SHARE:

24Media Network