Ονδούρα: Νέο καραβάνι μεταναστών κατευθύνεται στις ΗΠΑ

Νέο καραβάνι μεταναστών ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ
Νέο καραβάνι μεταναστών ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ AP

Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει τοποθετήσει χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς στα σύνορα για να αποτρέψει το νέα κύμα μεταναστών που θέλει να φτάσει έως τα αμερικανικά σύνορα.

Περίπου 1.000 μετανάστες έφυγαν σήμερα από την Ονδούρα για τις ΗΠΑ, αψηφώντας τα αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα στην περιοχή, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο Σαν Πέδρο Σούλα, σε απόσταση 270 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Τεγκουσικάλπα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Prensa. Πολλοί εξ αυτών κινούνται πεζή.

ADVERTISING

Οι μετανάστες σχεδιάζουν να διασχίσουν τη Γουατεμάλα και το Μεξικό έως τα αμερικανικά σύνορα, ακολουθώντας τα βήματα ενός άλλου καραβανιού που έφυγε επίσης από το Σαν Πέδρο Σούλα το 2018.

Έκτοτε, ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Μεξικό και τη Γουατεμάλα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Κεντρική Αμερική.

Η αντίδραση του Μεξικού

Το Μεξικό έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς για να αποτρέψει τους μετανάστες να φθάσουν στα αμερικανικά σύνορα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, στέλνουν πίσω στο Μεξικό τους μετανάστες εν αναμονή της εξέτασης των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου.

Συμφωνία υπογράφηκε και με τη Γουατεμάλα βάσει της οποίας η χώρα αυτή φιλοξενεί μετανάστες από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρτσέλο Έμπραρντ είπε στην κυβέρνηση της Γουατεμάλας ότι το καραβάνι των μεταναστών που κατευθύνεται στις ΗΠΑ από την Ονδούρα δεν θα επιτραπεί να εισέλθει στο Μεξικό, έγινε γνωστό από τον νέο πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Τζιαματέι.

«Σήμερα, σε συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μαρτσέλο Έμπραρντ ερωτηθήκαμε για το καραβάνι», είπε ο πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Μεξικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η μεξικανική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν θα το αφήσουν να περάσει... ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το σταματήσουν», συμπλήρωσε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Μεξικό, ΜΜΕ
SHARE:

24Media Network