Νέο σχέδιο και πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα ζητά ο Γάλλος υπ. Οικονομίας

default image

Ο υπουργός Οικονομίας Μακρόν θέλει ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο και ένα πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα. "H Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει", δηλώνει ο Ρομάνο Πρόντι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεαι έναν νέο οδικό χάρτη ο οποίος θα πρέπει να διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και τα σχόλιά του ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η δήλωση του Μακρόν περί πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος προχωρεί πέρα από τα σχόλια που έγιναν από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, οι οποίοι δήλωσαν αμφότεροι πως η ΕΕ πρέπει να “επανεφεύρει” τον εαυτό της μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ένωση, αλλά δεν έκαναν καμιά αναφορά σε δημοψήφισμα.

“Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα”, δήλωσε πριν από μια συζήτηση για τις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ψηφοφόρους μέσω μιας σειράς από συζητήσεις τις οποίες αποκάλεσε “δημοκρατικές συνελεύσεις”.

“Πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Μακρόν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στην κοινή γνώμη υπουργούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Όμως η ίδρυση τον περασμένο μήνα του δικού του κόμματος, με την ονομασία “En marche” (Εμπρός), έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκογές, έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι μπορεί να έχει στόχο το μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η δημοτικότητα του Ολάντ παραμένει στα βάθη. Έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

“Η ιδέα δεν είναι να έχουμε 27 χωριστά δημοψηφίσματα”, διευκρίνισε ο Μακρόν στη διάρκεια της συζήτησης. “Δεν είχαμε ποτέ το θάρρος να οργανώσουμε ένα αληθινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα με την πραγματική του έννοια. Αυτό το επόμενο σχέδιο πρέπει να έχει αυτή τη δύναμη”.

“H Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει”, δηλώνει ο Ρομάνο Πρόντι

«H σύνοδος του Βερολίνου θα είναι καθοριστική. Η Eυρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην εφημερίδα La Stampa.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μισούν την Ευρώπη, μισούν αυτή την Ευρώπη, τη διαχείριση των τελευταίων ετών: μια πολιτική που δεν τους είναι κατανοητή, που τους ζημιώνει. Μια πολιτική η οποία κατέστρεψε την μεσαία τάξη», τονίζει ο Πρόντι.

«Ελπίζω η νέα Ευρώπη να μπορέσει να γεννηθεί την Δευτέρα στο Βερολίνο, διαφορετικά η Ευρώπη τελειώνει», προσθέτει ο εμπνευστής της ιταλικής κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της αλλαγής των συνθηκών και ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των κρατικών προϋπολογισμών εκτός ελέγχου. Συγχρόνως όμως, επιμένει, «επείγει το να γίνει μια στροφή. Να ξεκινήσουμε μια επεκτατική πολιτική, η οποία να αλλάξει την κατεύθυνση και την ποσοτική παράμετρο των κρατικών δαπανών».

Σε σχέση με την λειτουργία και τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι της άποψης ότι «συχνά κάνει εντελώς άχρηστα πράγματα, αλλά είναι τα μόνα που την αφήνουν να κάνει», διότι «από την στιγμή που δεν μπορεί να ασχοληθεί με το μέλλον της Ευρώπης – το οποίο πέρασε στα χέρια των κρατών- στο τέλος ασχολείται και με το δεντρολίβανο».

Ο Ρομάνο Πρόντι θεωρεί επίσης ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις του βρετανικού δημοψηφίσματος, είναι πολύ επικίνδυνο να περιμένει κανείς τις γερμανικές εκλογές του 2017 για να αλλάξει η πορεία πλεύσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. «Τώρα είναι πλέον πολύ επικίνδυνο να περιμένουμε μέχρι τότε. Ακόμη και για την Γερμανία», δηλώνει με σαφήνεια στη La Stampa ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και οικονομολόγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα