Neom: Ο ουρανοξύστης – καθρέφτης της Σαουδικής Αραβίας είναι η απόλυτη δυστοπία

Neom: Ο ουρανοξύστης – καθρέφτης της Σαουδικής Αραβίας είναι η απόλυτη δυστοπία
The Line neom.com

Tο Neom είναι το μεγάλο project του πρίγκιπα Μοχάμεντ Σαλμάν που θέλει να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου, σε περιοχή υψηλής τεχνολογίας. 9 εκ. άνθρωποι, χωρίς αυτοκίνητα και με τεχνητή βροχή. Όλα τα χαρακτηριστικά.

Την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στη χώρα μας για να υπογράψει συμφωνίες για στρατιωτικές συνεργασίες και δράσεις στον τομέα της ενέργειας, ο ίδιος ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν βάζει μπρος τα σχέδιά του για την ολοκλήρωση της πιο δυστοπικής πόλης στον πλανήτη που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο πρίγκιπας αποσκοπεί στο να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και κατοίκους για τη περιοχή, ενώ το megaproject φαντάζει προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο.

Σύμφωνα με το Neom Investment Fund, το “THE LINE” είναι μια “πολιτισμική επανάσταση που βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου εμπειρία αστικής διαβίωσης, σεβόμενο παράλληλα τη γύρω φύση. Επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και το πώς θα πρέπει να είναι οι πόλεις του μέλλοντος”.

Στη δυστοπική μεγα-πόλη, δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, ενώ στόχος είναι να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η πόλη θα χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο 100%. Το πλάτος θα είναι μόλις 200 μέτρα αλλά το μήκος θα φτάνει τα 170 χιλιόμετρα και το ύψος στα 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξωτερικά οι ουρανοξύστες θα είναι καλυμμένοι με καθρέφτες.

Στόχος είναι να φιλοξενηθούν 9 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ οι περιοχές του όλου οικιστικού οικοδομήματος θα ενώνονται με σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη κατασκευαστική εταιρεία, η διασύνδεση από άκρη σε άκρη θα γίνεται σε μόλις 20 λεπτά. Παράλληλα, το LINE θα οικοδομηθεί σε μια έκταση μόλις 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στους κενούς χώρους ανάμεσα στους αντικρυστούς ουρανοξύστες θα υπάρχουν δέντρα και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

 

Πρόεδρος του NEOM Fund είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Σε επίσημες δηλώσεις του, ο ίδιος ανέφερε πως το LINE ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στη νέα εποχή.

Δήλωσε ακόμη, πως μέχρι το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο οικιστικό τοπίο, 380.000 θέσεις εργασίας για να το κάνουν ελκυστικό για διαμονή.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα διαθέσει συνολικά 300 δισεκατομμύρια ριάλ, ή αν θέλετε 80 δισ. δολάρια, ποσό που ενδέχεται να επεκταθεί στα 400 δισ. ριάλ. Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί ως το 2030 και θα κοστίζει συνολικά 1,2 τρισ. ριάλ, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, μετά από πρωτοβουλία του Σαλμάν. Παράλληλα, έχουν κληθεί ιδιώτες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και το εξωτερικό για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση. Θεωρητικά το έργο θα εκκινούσε το 2017, ωστόσο κόλλησε στις ίδιες τις μεταβαλλόμενες ιδέες και προτάσεις του πρίγκιπα, όπως προσφάτως έχει αναφέρει το Bloomberg.

Μια από αυτές είναι να υπάρχουν βροχοπτώσεις μέσω της δημιουργίας τεχνητών νεφών, αλλά και ένα  πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα με καθηγητές -ολογράμματα που θα μπορούν να διδάσκουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες ή ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Γιατί όμως ο Σαλμάν θέλει να χτίσει κάτι τέτοιο; Όπως δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα, στα πλαίσια της νέας παρουσίασης του επικαιροποιημένου project, απάντησε πως ένας εκ των στόχων του είναι η αύξηση του πληθυσμού της Σ. Αραβίας με οικιστικά κίνητρα. Ανέφερε δε, πως θέλει να προσελκύσει και οικονομικούς μετανάστες από το εξωτερικό. Σημειώνεται πως ήδη το Ριάντ, η πρωτεύουσα, έχει πρόβλημα χώρου, με το Neom “να φροντίζει για 10 εκ. ανθρώπους”, όπως είπε ο Σαλμάν.

Το πλάνο προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα μπορούν να ζουν εκεί 1,5 εκ. άνθρωποι και σε δεύτερο χρόνο πολλοί περισσότεροι. Στα συν του έργου είναι πως σχεδιάζεται απέναντι από την Αίγυπτο, στην άλλη πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας, κάτι που εκτιμάται πως θα προσελκύσει τουρίστες αλλά και πιθανούς κατοίκους από τη χώρα.

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Neom Investment Fund:

The Line neom.com

Για το χτίσιμο της “Νeom” υπολογίζεται ότι θα εργαστούν 500 με 600.000 άνθρωποι ενω θα εμπλακούν εταιρείες απο 50 χώρες απ’ ολο τον κόσμο.

The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 
The Line neom.com

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα