Νέος ηγέτης των Ταλιμπάν: ‘Καμία ειρηνευτική συνομιλία, μόνο τρόμο στους εχθρούς’

default image

Στην μαχητική πολιτική του ιδρυτή τους, με σύνθημα "απλή ζωή, πίστη και τρόμο στους εχθρούς", επιστρέφουν οι Ταλιμπάν. Ποιος είναι ο νέος ηγέτης τους και ποιο το σχόλιο του Ομπάμα

Σκληρή γραμμή θα ακολουθήσει ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν Haibatullah Akhundzada, καθώς λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι είναι αυτός που θα καλύψει το κενό του Μοχάμεντ Μανσούρ, ο ίδιος ξεκαθάρισε στους διοικητές και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πηγές του CNN, ο Haibatullah Akhundzada θα ακολουθήσει την μαχητική πολιτική που είχε υιοθετήσει ο ιδρυτής των Ταλιμπάν το 1994, Μοχάμαντ Ομάρ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2013 στο Πακιστάν. “Η επιλογή του Haibatullah Akhundzada θα φέρει πίσω την εποχή του Ομάρ με μια απλή ζωή, πίστη και τρόμο στους εχθρούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Τους τελευταίους μήνες οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει έδαφος έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, διώχνοντας τις τελευταίες από καίριες θέσεις και ξεκινώντας σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Καμπούλ.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Μανσούρ, ο οποίος σκοτώθηκε προ ημερών σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, με 10 άτομα να χάνουν τη ζωή τους και τέσσερα να τραυματίζονται, εκ των οποίων τα δύο παιδιά.

Σύμφωνα πάντως με τον Σαγιέντ Μοχάμαντ Ακμπάρ Αγά, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης που ζει στην Καμπούλ και υποστηρίζει ότι γνωρίζει τον νέο αρχηγό, ο Akhundzada είναι μορφωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος, με εμπειρία περισσότερο “θεωρητική” παρά στρατιωτική και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μαζί του θα μπορούσαν να είναι ευκολότερες σε σχέση με τον Μανσούρ.

Ποιος είναι ο Haibatullah Akhundzada

Ο νέος αρχηγός ανήκει στη φυλή Νουρζάι και είναι μεταξύ 55-60 ετών, αν και οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι είναι 47 ετών. Κατάγεται από την περιοχή Panjwai, της νότιας επαρχίας του Κανταχάρ.

Έγινε αναπληρωτής του Μανσούρ, όταν ο τελευταίος ανέβηκε στην ηγεσία, παίρνοντας τη θέση του Ομάρ. Σιγά-σιγά έγινε ενεργό μέλος της οργάνωσης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με μια αποσχισθείσα ομάδα των Ταλιμπάν, νωρίτερα φέτος.

Επίσης, την δεκαετία του 1980 ήταν ενεργό μέλος των μουτζαχεντίν κατά της σοβιετικής εισβολής.

Ομπάμα: Δεν περίμενα κανέναν φιλελεύθερο δημοκράτη

Ερωτηθείς για τον νέο ηγέτη των Ταλιμπάν, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: “Όπως έλεγα στην ομάδα μου, δεν περίμενα αρχηγός των Ταλιμπάν να είναι κανένας φιλελεύθερος δημοκράτης”.

Και πρόσθεσε: “Εξακολουθεί να είναι μια οργάνωση που βλέπει τη βία ως τρόπο για την επίτευξη των στόχων της. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες προχωρούν στο Αφγανιστάν. Ελπίζω να έρθει κάποια στιγμή που οι Ταλιμπάν ή τουλάχιστον όσοι τους περιβάλλουν, ότι θα αναγνωρίσουν ότι οι στόχοι τους μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα μέσα από τον διάλογο με την κυβέρνηση της χώρας”.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα