Νετανιάχου: Βρήκαμε πού έφτιαξαν οι Ιρανοί πυρηνικά όπλα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. AP

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υποστήριξε πως η Τεχεράνη κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις όταν τις ανακάλυψε το Ισραήλ. Η απάντηση του Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Δευτέρα την Τεχεράνη ότι κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα σε μια μυστική τοποθεσία στο Αμπαντέ, στο Ιράν, πριν καταστρέψει τις εγκαταστάσεις αυτές, όταν το Ισραήλ τις ανακάλυψε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου αναφέρεται ονομαστικά σε μια τοποθεσία, την οποία, όπως λέει, το Ισραήλ ανακάλυψε σε ιρανικά έγγραφα που απέκτησε πρωτύτερα.

ADVERTISING

«Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι το Ιράν έχει μια άλλη μυστική πυρηνική τοποθεσία», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σε αυτήν την τοποθεσία, το Ιράν έκανε πειράματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», κατήγγειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας ότι η τοποθεσία Αμπαντέ βρίσκεται νότια του Ισφαχάν.

Οι ιρανικές αρχές κατέστρεψαν το σημείο όταν αντιλήφθηκαν ότι το Ισραήλ το ανακάλυψε, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Ισραήλ, επί πολλά χρόνια, κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, έρχεται καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε την εγκατάσταση συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας από την Τεχεράνη.

Η εγκατάσταση των συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας αναμένεται να επιταχύνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και να αυξήσει τα απόθέματα του Ιράν σε ουράνιο.

Η απάντηση της Τεχεράνης

Η Τεχεράνη διέψευσε την κατηγορία του Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναζητεί ένα πρόσχημα για πόλεμο.

«Αυτός και η Ομάδα Β απλά θέλουν πόλεμο, ασχέτως αιματοχυσίας αθώων και άλλων 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο twitter.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκαλεί Ομάδα Β (B-team) τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επιχειρούν, σύμφωνα με τον Ζαρίφ, να σύρουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα πόλεμο με το Ιράν.

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, Ισραήλ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιράν: Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιό του έχει πουληθεί

SHARE:

24Media Network