“Νιώθω ότι με βίασαν”: Ο Dani ο αναρχικός ήταν μυστικός αστυνομικός – Μήνυση από έξι γυναίκες

“Νιώθω ότι με βίασαν”: Ο Dani ο αναρχικός ήταν μυστικός αστυνομικός – Μήνυση από έξι γυναίκες
Συγκρούσεις στη Βαρκελώνη AP

Γυναίκες στη Βαρκελώνη κινούνται νομικά εναντίον "μυστικού αστυνομικού" ο οποίος είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις μαζί τους για να αντλήσει πληροφορίες. Μήνυση και στο υπουργείο Εσωτερικών. Δείτε φωτογραφίες.

Ο Dani ο αναρχικός ήταν τελικά μυστικός αστυνομικός. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε σε καταλήψεις στη Βαρκελώνη ήταν το 2020 και προσποιούμενος τον αντιεξουσιαστή, προσέγγιζε γυναίκες για να αντλήσει πληροφορίες.

Επί 2,5 χρόνια λάμβανε μέρος σε πορείες και σε συγκρούσεις με την Αστυνομία, περνούσε χρόνο σε στέκια αναρχικών και συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις σε ομιλίες, και σε πάρτι σε καταλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε λάβει μέρος σε παρεμβάσεις αναρχικών – αντιεξουσιαστών, εναντίον εξώσεων σε σπίτια πολιτών. Σε μία περίπτωση, είχε συλληφθεί από τα ΜΑΤ. Μάλιστα, είχε φιλικές σχέσεις με οκτώ γυναίκες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ με δύο από αυτές είχε και σχέση ερωτική.

Εμφανισιακά ο ίδιος είχε μαλλιά “μοϊκάνα”, εμφανιζόταν με μπλουζάκια συγκροτημάτων της πανκ σκηνής και έφερε ένα τατουάζ με αναρχικά σύμβολα στο πόδι. Έξι από τις γυναίκες με τις σχετίστηκε αυτά τα χρόνια κινούνται τώρα νομικά, κατηγορώντας τον αστυνομικό και τους ανώτερούς του για συνεχιζόμενη σεξουαλική κακοποίηση (οι δύο από αυτές), καθώς τις παραπλάνησε γύρω από την ταυτότητά του, αλλά και για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Κινούνται μάλιστα νομικά και εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, ως υπεύθυνο για τη δράση της αστυνομίας. Σημειώνεται πως το Σώμα Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

“Νιώθω ότι με βίασαν”, είπε μια από τις γυναίκες στη La Directa, την εφημερίδα της Βαρκελώνης που πρώτη δημοσίευσε τις καταγγελίες που έχουν σοκάρει την ισπανική κοινή γνώμη. “Ήμουν με κάποιον που τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν ήξερα την πραγματική ταυτότητά του, και αυτό με κάνει να φοβάμαι πραγματικά”, πρόσθεσε η κοπέλα που ονομάζεται Κλάρα, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Περιγράφοντάς τον λέει πως εκείνος ήταν: “Εξωστρεφής, περιποιητικός, πολύ ευγενικός με όλους και πρόθυμος να βοηθήσει. Ήταν πολύ καλός και ομιλητικός. Κέρδισε εύκολα την εμπιστοσύνη όλων και μάλιστα μου είπε ότι ήθελε οι άνθρωποι να του μιλάνε για τα προβλήματά τους. Αισθάνομαι αηδιασμένη, μας χρησιμοποίησε ως γυναίκες και ως ακτιβίστριες”.

Η ίδια έφτασε με τον “Dani” στη Βαρκελώνη το 2020 και πήγαν στην αυτοοργανωμένη έδρα του La Cinètika για να συνδράμουν σε ένα project που έδινε έμφαση στην αντιμετώπιση της πατριαρχικής βίας. “Αν ήξερα ότι ήταν αστυνομικός, δεν θα είχα ποτέ σχέση μαζί του”, λέει η καταγγέλλουσα τώρα. “Τίποτα δεν δικαιολογεί την παρέμβαση του κράτους και της αστυνομίας στη ζωή μου”, είπε, ενώ πρόσθεσε πως εκείνη τον σύστησε στην ακτιβιστική κοινότητα της πόλης.

Για την ώρα η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχουν απαντήσει επισήμως επί του ζητήματος, παρά το αίτημα του Guardian. Η Αστυνομία απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ το υπ.Εσωτερικών απάντησε πως “ούτε επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ούτε διαψεύδεται, μέχρι να κλείσει η έρευνα”.

Αστυνομικές πηγές, ωστόσο, επιβεβαίωσαν σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο “Dani” είναι αστυνομικός, συνδέοντάς τον με υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών.

Η δικηγόρος Sònia Olivella που εκπροσωπεί νομικά τις γυναίκες, ανέφερε πως τίθεται ζήτημα με το θέμα της συναίνεσης. “Είναι σαφές ότι η συγκατάθεσή τους ήταν εσφαλμένη. Δεν είναι μόνο ότι ένα άτομο είπε ψέματα για μια πτυχή της ταυτότητάς του, αλλά εδώ, ολόκληρη η ταυτότητα ήταν ψευδής”. “Μιλάμε για μια ασύμμετρη σχέση μεταξύ ακτιβιστών και ενός κρατικού αξιωματούχου που εκτελούσε εντολές”, είπε.

“Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε αυτή την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων”, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η υπόθεση θα φτάσει μέχρι “ψηλά” για να βρεθεί το ποιος έδωσε τις εντολές για τη δράση του μυστικού αστυνομικού.

“Μιλάμε για κινήματα βάσης που έχουν τεράστια διαφάνεια στις συνελεύσεις τους. Δεν καταλαβαίνουμε ποια θα μπορούσε να είναι η δικαιολογία για τις παρακολουθήσεις, πέρα από την ποινικοποίηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και της διαμαρτυρίας”, πρόσθεσε η δικηγόρος. Σημειώνεται πως η ισπανική νομοθεσία επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών από οργανωμένες ομάδες που σχετίζονται όμως, με τρομοκρατία.

Παρόμοιες καταγγελίες έχουν προκύψει σχετικά με δύο άλλους αστυνομικούς. Ο ένας εξ αυτών ελέγχεται για παράτυπη συλλογή πληροφοριών σε καταλανικούς κύκλους, και ο άλλος για παράτυπη δράση σε αναρχικές κοινότητες στη Βαλένθια. Οι καταγγελίες άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια εβδομάδες αφότου αποκαλύφθηκε ότι το spyware Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το Καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας.

Η δράση άλλωστε του “Dani” σταμάτησε όταν η Directa αποκάλυψε τις αντίστοιχες δράσεις των άλλων δύο ενστόλων, δίνοντας πληροφορίες και για τον ίδιο.

Παρόμοιο σκάνδαλο είχε προκύψει και στη Βρετανία, με την υπόθεση “Spy cops” να εμπλέκει τουλάχιστον 20 μυστικούς αξιωματικούς σε υποθέσεις “θεσμικής βίας” με σεξουαλικό υπόβαθρο. Τέσσερις αξιωματικοί φέρονται μάλιστα να απέκτησαν παιδιά με γυναίκες που γνώρισαν κατά τη διάρκεια μυστικών αποστολών τους.

Η ισπανική υπόθεση που οδεύει προς τη Δικαιοσύνη, παρακολουθείται στενά από την οργάνωση Police Spies out of Lives που εκπροσωπεί τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξαπατήθηκαν από αστυνομικούς. “Διαπιστώνουμε ότι το ισπανικό κράτος έχει ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκμεταλλευόμενο τις στενές και ερωτικές σχέσεις για να παρακολουθεί τους πολιτικά διαφωνούντες”, σημειώνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. “Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η υπόθεση θα πρέπει να προκαλέσει δημόσιο διάλογο σχετικά με τα όρια και τον έλεγχο της αστυνόμευσης σε ένα κράτος Δικαίου και Δημοκρατίας”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα