Νόμπελ Ειρήνης: Ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής στην Μαλάλα και τον Καϊλάς Σατιάρτι

Νόμπελ Ειρήνης: Ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής στην Μαλάλα και τον Καϊλάς Σατιάρτι

Διαβάστε όλα όσα έγινα στη τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης. Τι δήλωσε η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα, το νεότερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί ποτέ με βραβείο Νόμπελ, αλλά και ο Ινδός ακτιβιστής Σατιάρτι

Η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε τραυματιστεί από πυρά των Ταλιμπάν διότι αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, και ο Ινδός ακτιβιστής Καϊλάς Σατιάρτι έλαβαν σήμερα τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης τους, έπειτα από δύο ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων για τις προσπάθειές τους όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Μαλάλα έγινε σήμερα μακράν το νεότερο πρόσωπο στο οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ. Η Πακιστανή έφηβη έχει επαινεθεί ευρύτατα για την παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε αφότου μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο το 2012. Ορισμένες οργανώσεις στη χώρα τους την κατηγορούν ότι αποτελεί μαριονέτα της Δύσης κι ότι παραβιάζει το συντηρητικό δόγμα του σουνιτικού ισλάμ που εφαρμόζεται στη χώρα της.

"Λέω την ιστορία μου όχι επειδή είναι μοναδική, αλλά επειδή δεν είναι", τόνισε η 17χρονη Γιουσαφζάι, πιο γνωστή με το μικρό της όνομα, που χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε και του ιδρύματος που συνέστησε.

"Είναι η ιστορία πολλών κοριτσιών", επέμεινε μιλώντας σε μια πολυτελώς διακοσμημένη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο κατά την τελετή της απονομής, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νομπέλ.

Αν και η προσοχή επικεντρώθηκε αναμφισβήτητα στο Όσλο σήμερα, οι τιμηθέντες με τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, Χημείας, Φυσικής, Ιατρικής και Οικονομίας συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για να τους απονεμηθούν τα βραβεία τους από τον μονάρχη της Σουηδίας εντός της ημέρας.

Ο Σατιάρτι, ο οποίος πιστώνεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, μερικές φορές έπειτα από βίαιες συγκρούσεις, κράτησε χαμηλό προφίλ στο Όσλο, αφήνοντας τη Μαλάλα, που μόνιμα ήταν περικυκλωμένη από θαυμαστές και θαυμάστριες, να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.

"Έχασα δύο από τους συνεργάτες μου", είπε ο Σατιάρτι αναφερόμενος στις προσπάθειές του. "Το να μεταφέρω το άψυχο σώμα ενός συνεργάτη μου που μαχόταν για την προστασία των παιδιών είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ για να παραλάβω το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης".

"Ένα νέο κορίτσι κι ένας άνδρας πολύ πιο μεγάλης ηλικίας, μια Πακιστανή κι ένας Ινδός, μια μουσουλμάνα κι ένας ινδουιστής, και οι δυο τους (είναι) σύμβολα αυτού που έχει ανάγκη ο κόσμος: περισσότερη ενότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη", δήλωσε ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Χιλιάδες παιδιά, περίπου 7.000 μαθητές και μαθήτριες 6 ως 14 ετών, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κέντρο Νόμπελ για να επευφημήσουν τους δύο βραβευθέντες, υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους, ένα κοινό πολύ πιο μεγάλο από ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως για τη Μαλάλα, που είναι μόλις μερικά χρόνια μεγαλύτερη τους.

Η Μαλάλα συναντήθηκε με παιδιά, περπάτησε στους δρόμους για να χαιρετίσει υποστηρικτές της, ενώ άνοιξε μια έκθεση όπου παρουσιάζεται μεταξύ άλλων αντικειμένων το ματωμένο της φόρεμα, που φορούσε όταν το σχολικό της λεωφορείο δέχθηκε την επίθεση των Ταλιμπάν.

"Είναι πολύ γενναία και πολύ σκληρή, μάχεται ακόμη κι αφού οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι", είπε ένα 12χρονο παιδί που περίμενε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα ελπίζοντας να δει τη Μαλάλα.

Η βράβευση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ να αποκαταστήσει εν μέρει τη φήμη της, η οποία έχει πληγεί από τις αμφιλεγόμενες βραβεύσεις των τελευταίων ετών - της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

"Είμαι αρκετά σίγουρη ότι είμαι η πρώτη που λαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης κι ακόμη τσακώνεται με τους μικρότερους αδελφούς της. Θέλω να υπάρξει ειρήνη σ' όλο τον κόσμο, αλλά με τους αδελφούς μου ακόμα είμαστε στην προσπάθεια", αστειεύτηκε η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νόμπελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η βράβευση αυτή αφορά τα παιδιά που δεν έχουν φωνή και πρέπει να ακουστούν

Οι Ταλιμπάν απειλούν ξανά τη ζωή της Μαλάλα

Τα χρήματα του Νόμπελ χαρίζει σε παιδιά της Γάζας η Μαλάλα

Κάιλας Σατιάρτι, ο Ινδός ακτιβιστής που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών και κρατά ζωντανή την παράδοση του Γκάντι

SHARE: