Νότιο Σουδάν: Μαζικοί τάφοι με δεκάδες νεκρούς βρέθηκαν στην Γιούνιτι

default image

Ένας μαζικός τάφος που περιέχει τουλάχιστον 75 σορούς βρέθηκε στην πολιτεία Γιούνιτι.Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει απόψε για να εγκρίνει την αποστολή ενισχύσεων

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τις δύο πλευρές να προστατεύσουν τους άμαχους και προειδοποίησε ότι οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας θα κληθούν να λογοδοτήσουν σε περίπτωση διάπραξης εγκλημάτων εναντίον αμάχων.

“Έχουν καταγραφεί μαζικές εξωδικαστικές εκτελέσεις, στοχοθέτηση προσώπων λόγω της εθνότητάς τους και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις τις τελευταίες ημέρες”, σημείωσε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της. «Ανακαλύψαμε έναν μαζικό τάφο στην [περιοχή της] Μπεντιού, στην Πολιτεία Γιούνιτι, και φέρονται ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δύο ακόμη μαζικοί τάφοι στην Τζούμπα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ και ο ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, έχουν αμφότεροι αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθενται να αρχίσουν συνομιλίες για την διευθέτηση μιας σύγκρουσης η οποία βαθαίνει κι έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων αφότου ξέσπασε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Δυτικές δυνάμεις και κράτη της ανατολικής Αφρικής, που προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση των συγκρούσεων και την επαπειλούμενη αποσταθεροποίηση της περιφέρειας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστη, αποπειρώνται να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στον Μάκαρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή Νούερ, και τον Κιρ, ο οποίος ανήκει στην φυλή Ντίνκα.

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ότι στον μαζικό τάφο στην Μπεντιού, τον οποίο επισκέφθηκαν στελέχη του ΟΗΕ, κείτονται οι σοροί 75 στρατιωτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA).

«Φέρονται ότι ανήκουν όλοι στην φυλή Ντίνκα», δήλωσε η Σαμντασάνι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει τους αριθμούς ή την εθνότητα των θυμάτων. Στελέχη της αρμοστείας του ΟΗΕ δεν έχουν μπορέσει να επισκεφθούν ακόμη τις τοποθεσίες όπου βρέθηκαν οι άλλοι δύο τάφοι, την Τζέμπελ-Κούτζουρ και τη Νιουσάιντ, κοντά στην Ίντεν, στην Τζούμπα, πρόσθεσε.

Η Πιλάι, πρώην δικαστίνα του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της για όσους έχουν συλληφθεί και μεταφερθεί σε άγνωστες τοποθεσίες, περιλαμβανομένων «πολλών εκατοντάδων πολιτών που φέρονται να συνελήφθησαν κατά την διάρκεια ερευνών από σπίτι σε σπίτι και σε πολλά ξενοδοχεία στην Τζούμπα».

Εξάλλου, όπως τόνισε, εκατοντάδες μέλη της αστυνομίας του Νότιου Σουδάν φέρονται να διατάχθηκαν να αφοπλιστούν και συνελήφθησαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξάλλου αναμένεται να ψηφίσει κατεπειγόντως εντός της ημέρας σχετικά με την αποστολή 5.500 επιπλέον κυανόκρανων στο Νότιο Σουδάν, ενώ οι αντίπαλοι άφησαν να διαφανεί ότι μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες για να διευθετηθεί η σύγκρουση.

Το 15μελές ΣΑ θα ψηφίσει επί ενός σχεδίου απόφασης για την αποστολή ενισχύσεων εντός της ημέρας, δήλωσε ο Ζεράρ Αρό, ο πρεσβευτής της Γαλλία στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) διαθέτει 7.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολίτες. Οι περισσότεροι κυανόκρανοι είναι από την Ινδία. Ως τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιες χώρες θα διαθέσουν τις επιπρόσθετες δυνάμεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος συγκάλεσε μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου για να εξετάσει το σχέδιο απόφασης, εκτίμησε σήμερα ότι ορισμένες χώρες της Αφρικής μπορεί να συνεισφέρουν δυνάμεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν Ντόναλντ Μπουθ δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ, ότι η Τζούμπα είναι «έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες με τον Ρικ Μάκαρ για να τερματιστεί η κρίση χωρίς να θέτει προϋποθέσεις μόλις το θελήσει η άλλη πλευρά». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τον Μάκαρ να δεσμευτεί το συντομότερο σε συνομιλίες, να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να διαπραγματευτεί με τον Κιρ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μάκαρ «πίεσε να τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία και να αρχίσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάκαρ είχε αποπεμφθεί τον Ιούλιο από τον Κιρ. Ο Κιρ κατηγόρησε τον Μάκαρ ότι αποπειράθηκε να προχωρήσει σε πραξικόπημα. Ο Μάκαρ από την πλευρά του κατηγορεί τον Κιρ για δικτατορικές τάσεις και έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι θέλει να τον εκδιώξει από την εξουσία και να γίνει ο ίδιος αρχηγός του κράτους αυτού.

Ο μόνος επίσημος απολογισμός, την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε λόγο για τουλάχιστον 500 νεκρούς. Ο Μπαν έχει επίσης εκφράσει ΄”ιδιαίτερη ανησυχία” όσον αφορά τις πληροφορίες για σφαγές.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας, ανάμεσά τους περίπου 45.000 που έχουν βρει καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ, όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης τροφής και κατάλληλων εγκαταστάσεων για την υποδοχή των ανθρώπων αυτών.

Η παραγωγή πετρελαίου στο Νότιο Σουδάν έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 45.000 βαρέλια αργού την ημέρα, σε περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα, αφού η εξόρυξη έχει διακοπεί εντελώς στην πολιτεία Γιούνιτι, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Στέφεν Ντιου Ντάου. «Έχουμε προσωρινά διακόψει την παραγωγή πετρελαίου στην πολιτεία Γιούνιτι, όπου εξορύσσονταν 45.000 βαρέλια την ημέρα», είπε ο αρμόδιος νοτιοσουδανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Ντάου είπε ότι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τα κοιτάσματα στη Γιούνιτι. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε εργαζόμενους σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και ένοπλα μέλη φυλών.

Ο Ντάου πρόσθεσε ότι η παραγωγή στην πολιτεία του Άνω Νείλου –από όπου εξορύσσεται το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαϊκής παραγωγής του Νοτίου Σουδάν– παραμένει ασφαλής και εκτός του πεδίου δράσης των ανταρτών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα