Ντοκουμέντο: Πώς διέφυγαν πυροβολώντας οι Κουασί μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo. Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος

default image

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη διαφυγή των αδερφών Κουασί λίγα λεπτά μετά τις εκτελέσεις των δημοσιογράφων και των σκιτσογράφων του Charlie Hebdo. Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (Vids)

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη σφαγή στο εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo δόθηκε στη δημοσιότητα από το δίκτυο Sky News. Η καταγραφή έχει γίνει από ιδιώτη που τράβηξε το βίντεο με την κάμερα του κινητού του.

Τα δύο μαυροντυμένα αδέρφια Κουασί έχουν μόλις εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού και προσπαθούν να διαφύγουν ένοπλοι με το μαύρο όχημα που χρησιμοποίησαν.

Ένα περιπολικό τους κλείνει το δρόμο όμως εκείνοι αποβιβάζονται και αρχίζουν να πυροβολούν και πάλι εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.

Στη συνέχεια, οι δράστες μπαίνουν στο αυτοκίνητο και συνεχίζοντας να πυροβολούν, κατορθώνουν να το σκάσουν.

 

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα μετά την επίθεση που συγκλόνισε τον κόσμο, το Charlie Hebdo κυκλοφορεί σήμερα με εξώφυλλο τον Μωάμεθ. Εξώφυλλο που, όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού, “σχεδιάστηκε με δάκρυα”.

Αντιδράσεις για την επιλογή του περιοδικού να κυκλοφορήσει με απεικόνιση του προφήτη είχαν ξεσπάσει ήδη μετά την αποκάλυψη του εξώφυλλού του.

Το τεύχος προετοιμάστηκε από τη συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo στα γραφεία της Liberation και σε υπολογιστές που δάνεισε η Monde. Κατ’ εξαίρεση, το τεύχος τυπώθηκε σε τρία εκατ. αντίτυπα και θα μείνει στα κιόσκια για δύο εβδομάδες.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση, θα μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά ενώ θα διανεμηθεί στην Ιταλία με την Fatto Quotidiano και στην Τουρκία με την Cumhuriyet Gazetesi.

Στο εξώφυλλο, που είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη ημέρα, απεικονίζεται ο Μωάμεθ να κρατά, δακρυσμένος, πλακάτ Je suis Charlie και με επικεφαλίδα του σκίτσου “Όλα συγχωρέθηκαν”.

Σε μία πολύ συναισθηματική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στην παρουσίαση του τεύχους, ο σκιτσογράφος Ρενάλ Λουζιέ (“Luz”) που σχεδίασε το σκίτσο που τελικά κατέληξε στο εξώφυλλο, είπε χωρίς περιστροφές πως “ναι, είναι ο Μωάμεθ”.

“Σχεδιάσα και έγραψα Je suis Charlie. Είχα την ιδέα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν ήταν ακόμη για εξώφυλλο. Μετά είχα την ιδέα να σχεδιάσω τον Μωάμεθ, το κοίταξα, και τον είχα σχεδιάσει να δακρύζει και τότε έγραψα από πάνω “όλα έχουν συγχωρεθεί” είπε.

“Και τότε δάκρυσα κι εγώ” είπε ο Luz.

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο Luz είπε: “Δεν ανησυχώ για το εξώφυλλο, γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πιο έξυπνος από ό,τι συνήθως πιστεύει κανείς”.

Στο εσωτερικό του τεύχους υπάρχουν και άλλες καρικατούρες του Μωάμεθ, αλλά και σκίτσα για την επίθεση και σκίτσα με τζιχαντιστές.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ζερά Μπιάρ είπε ότι η εικόνα του Μωάμεθ στο εξώφυλλο “είναι πολύ πιο όμορφη από την εικόνα του Μωάμεθ που είχαν οι δολοφόνοι” στην επίθεση.

“Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού”, αλλά “όχι εναντίον μιας θρησκείας”, δήλωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να “διπλασιάσουν την επαγρύπνηση” μπροστά σ’ έναν κινδύνο ο οποίος υφίσταται τόσο “πέραν των συνόρων μας” όσο και “στο εσωτερικό”.

Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το “λαϊκό χαρακτήρα του κράτους”, που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.

Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.

Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο –για πρώτη φορά από το 1918– πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν “έκτακτα μέτρα” εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου.

Η νομοθεσία αυτή, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχε επικριθεί σκληρά στη συνέχεια επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου “ειδικών πτερύγων” στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.

Από 3.000 ως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν αναχωρήσει για τον τζιχάντ σε χώρες όπως η Συρία και μπορεί να αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ.

Πολλές καταδίκες για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος προσώπων που είχαν χαιρετίσει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Εξάλλου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως περίπου 200 επεισόδια που συνδέονται με τις επιθέσεις σημειώθηκαν σε σχολεία, κολέγια και Λύκεια. Τα μισά από τα επεισόδια αυτά συνδέονται με την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον του Charlie Hebdo.

Για να καθησυχασθεί ο πληθυσμός και να αντιμετωπισθεί η απειλή νέων επιθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύσουν όλους τους “ευαίσθητους χώρους της επικράτειας”, ιδιαίτερα τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας των εβραίων της χώρας.

Η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία ανησυχεί επίσης για μια αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών, έχει ζητήσει κι αυτή ενισχυμένη προστασία των τζαμιών.

(Με πληροφορίες από: Sky News, Reuters, ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα