Ντουτέρτε: Η ΕΕ θέτει υπό “ομηρία” εταιρείες που παράγουν εμβόλια

Ντουτέρτε: Η ΕΕ θέτει υπό “ομηρία” εταιρείες που παράγουν εμβόλια
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε AP

Δριμύ κατηγορώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΕ παρακαρατά ποσότητες εμβολίων που δεν προορίζονται για την ίδια.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατηγόρησε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση πως κρατάει για λογαριασμό της ποσότητες εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 που προορίζονται για χώρες πέραν των 27 και διαμαρτυρήθηκε πως οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν τη δύναμη να εξασφαλίσουν τις δόσεις που χρειάζονται.

Γίνεται αληθινή «μάχη» την οποία κερδίζουν οι χώρες που κάνουν «τις υψηλότερες προσφορές» και είναι σε θέση «να πληρώσουν πρώτες», κατήγγειλε ο φιλιππινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δεν είμαστε πλούσια χώρα», συμπλήρωσε, ωστόσο διαβεβαίωσε τους πολίτες πως η κυβέρνησή του είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει ως εδώ 570.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων σε όλη την Ασία. Ως αυτό το στάδιο, 10.807 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19.

Η χώρα έχει μείνει πίσω από τους γείτονές της στην προσπάθεια εξασφάλισης εμβολίων. Η Μανίλα θέλει να προχωρήσει μέσα στη χρονιά στην ανοσοποίηση 70 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή των δύο τρίτων του πληθυσμού του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουτέρτε, το πρόβλημα αρχίζει να έγκειται στους κατασκευαστές εμβολίων, καθώς μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ όχι μόνο αγοράζουν μαζικά ποσότητες, αλλά απειλούν να περιορίσουν τις εξαγωγές δόσεων, ειδικά του προϊόντος της AstraZeneca.

«Η AstraZeneca τελεί υπό ομηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα