Ο αραβικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στη Νίκαια

default image

Ο αραβικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στη Νίκαια και καλεί σε ενότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Πολλές αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν σήμερα με τον πλέον έντονο τρόπο την επίθεση στη Νίκαια που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων, με την ανώτατη μουσουλμανική αρχή Αλ-Άζχαρ να καλεί σε ενότητα ώστε “ο κόσμος να απαλλαγεί από την τρομοκρατία”.

Καταγγέλλοντας την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια (νοτιοανατολική Γαλλία), όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε επίδειξη πυροτεχνημάτων με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας, το Αλ-Άζχαρ εκτίμησε πως “αυτές οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις αντιβαίνουν στις διδασκαλίες του ισλάμ”.

“Το Αλ-Άζχαρ επιβεβαιώνει την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να απαλλαγεί ο κόσμος από αυτό το κακό”, έγραψε στο Twitter ο πιο υψηλός θεσμός του σουνιτικού ισλάμ στη Αίγυπτο.

Στη Σαουδική Αραβία, επίσημος εκπρόσωπος κατήγγειλε την “απεχθή τρομοκρατική” επίθεση στη Νίκαια και διαβεβαίωσε τη “φίλη” Γαλλία για την “αλληλεγγύη της και τη συνεργασία της στην αντιμετώπιση από κοινού των τρομοκρατικών ενεργειών”.

Στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα μπεν Ζαγέντ Αλ-Ναχιάν κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του “ένα απεχθές έγκλημα”, εκτιμώντας πως όλες οι χώρες “πρέπει να εργαστούν σταθερά και χωρίς δισταγμό για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία”.

Το σουλτανάτο του Ομάν, το Κουβέιτ και το Κατάρ καταδίκασαν επίσης έντονα την επίθεση.

Στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι εξέφρασε την “πλήρη αλληλεγγύη της Αιγύπτου στη φίλη Γαλλία” και την υποστήριξη της χώρας του “στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Η τρομοκρατία “δεν γνωρίζει σύνορα και καταστρέφει τη ζωή αθώων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αιγύπτιος πρόεδρος. “Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την αποφασιστικότητα των χωρών και των λαών που αγαπούν την ειρήνη ώστε να πολεμήσουν και να νικήσουν την τρομοκρατία”.

Ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ χαρακτήρισε τον δράστη της Νίκαιας “εξτρεμιστή που βαδίζει στα βήματα του διαβόλου”. “Το ισλάμ δεν έχει καλέσει ποτέ σε αιματοχυσία”, είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε από την πλευρά της “μια δειλή, τρομοκρατική και ωμή ενέργεια” που “επηρεάζει τη Γαλλία, αλλά και την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη”.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, καταδίκασε από την πλευρά του μια “δειλή τρομοκρατική επίθεση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα