Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο τιμά τη σύζυγό του για τα 80ά γενέθλιά του

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο τιμά τη σύζυγό του για τα 80ά γενέθλιά του

Χιλιάδες Ιάπωνες συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Τόκιο για να γιορτάσουν τα 80ά γενέθλια του αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος εξήρε την παρουσία της συζύγου του στο πλευρό του

"Είναι μοναχική η αποστολή του αυτοκράτορα", δήλωσε ο Ακιχίτο σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις των Ανακτόρων Αυτοκρατορική Υπηρεσία. "Ωστόσο, η παρουσία στον πλευρό μου της αυτοκράτειρας ήταν για μένα συμπαράσταση και χαρά. Πάντα σεβάστηκε τη θέση μου και με στήριξε".

"Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπόρεσα να αναλάβω τον αυτοκρατορικό μου ρόλο με την αυτοκράτειρα στο πλευρό μου", πρόσθεσε ο μονάρχης που ανήλθε στο Θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989 μετά τον θάνατο του πατέρα του Χιροχίτο.

Ο μονάρχης χαιρέτησε από το μπαλκόνι των Ανακτόρων τους συμπατριώτες του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα για να τού ευχηθούν χρόνια πολλά. Δίπλα του η αυτοκράτειρα Μιτσίκο και γύρω του άλλα μέλη της οικογένειας.

"Η σκέψη μου είναι σε αυτούς που υπέφεραν από τις καταστροφές. Θα περάσω στο εξής τη ζωή μου προσευχόμενος για την ευτυχία όλων", δήλωσε αναφερόμενος στους πληγέντες από το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 και από άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες βύθισαν τη χώρα στο πένθος.

Σύμφωνα με τα Ανάκτορα, 24.000 Ιάπωνες αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και κρατώντας μικρές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κάτω από το μπαλκόνι του Ακιχίτο για να τού ευχηθούν "Μπανζάι!" (μακροημέρευση).

Η αυτοκράτειρα Μιτσίκο, κόρη βιομηχάνου, είναι η πρώτη κοινή θνητή στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας που παντρεύτηκε, το 1959, μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας. Είναι επίσης η πρώτη αυτοκράτειρα που μεγάλωσε η ίδια τα τρία παιδιά της ετοιμάζοντας το φαγητό τους για το σχολείο.

Ο αυτοκρατορικός θρόνος συνεχίζει να εμπνέει μεγάλο σεβασμό στους Ιάπωνες. Ο αυτοκράτορας σήμερα περιορίζεται σε έναν εθιμοτυπικό ρόλο. Πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο λατρευόταν ως θεότητα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network