Ο Μπάιντεν προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μνήμη του κι έκανε νέα γκάφα

Διαβάζεται σε 2'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo Evan Vucci

Φανερά εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο, όπου απάντησε ενώπιον δημοσιογράφων ότι η μνήμη του είναι μια χαρά. Μέχρι να έρθει η νέα γκάφα…

Ο Τζο Μπάιντεν έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο για τις γκάφες που κάνει. Έχει μπερδέψει ονόματα, περιστατικά, με τελευταίο αυτό που έγινε με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και μπέρδεψε με τον εκλιπόντα Χέλμουτ Κολ.

Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και θέλησε να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για την κατάσταση της υγείας του, γι’ αυτό και κάλεσε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, όπου και επέμεινε ότι η μνήμη του ήταν “μια χαρά”.

Η παραπάνω κίνηση του Αμερικανού προέδρου έγινε μετά το πόρισμα του γενικού εισαγγελέα, στο οποίο έκανε λόγο για έναν “καλοπροαίρετο ηλικιωμένο με κακή μνήμη”. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε προσβεβλημένος και προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους για το αντίθετο.

Μέχρι που η τελευταία γκάφα του απέδειξε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελε. Λίγο πριν το τέλος των παρατηρήσεών του, ο Μπάιντεν ανέφερε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι ως ηγέτη του.. Μεξικού. 

Πάνω σε αυτό “πάτησαν” και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι θέλησαν ξανά να τονίσουν την “ανικανότητά του” να ηγηθεί της χώρας.

“Άτοπα” σχόλια

Οι δικηγόροι του προέδρου αντέδρασαν έντονα, επικρίνοντας τα «άτοπα» σχόλια του ειδικού εισαγγελέα, ενώ τόνισαν γραπτώς πως «το πόρισμα αυτό χρησιμοποιεί πολύ προκατειλημμένο λεξιλόγιο για να περιγράψει κάτι που συμβαίνει συχνά σε μάρτυρες: δυσκολεύονται να θυμηθούν γεγονότα που έγιναν χρόνια πριν».

Πολιτικά, όμως, το κακό έγινε ήδη, κι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να επωφεληθούν. «Όταν δεν είσαι διανοητικά ικανός να δικαστείς (…) ασφαλώς δεν είσαι διανοητικά ικανός να βρίσκεσαι στο Οβάλ Γραφείο» του Λευκού Οίκου, είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

«Κάποιος ηλικιωμένος με κακή μνήμη δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα» του αμερικανικού στρατού, ανέφερε από την πλευρά του ο Κέβιν Χερν, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής που εκλέγεται στην Οκλαχόμα.

Μορφές της δεξιάς αξιώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ να ενεργοποιηθεί η 25η τροπολογία του Συντάγματος, που επιτρέπει να απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος αν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, πιστή του κ. Τραμπ, επέμεινε: «Αν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι διανοητικά ικανός να δικαστεί, σίγουρα δεν είναι διανοητικά ικανός να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα