Ο διευθυντής του Άουσβιτς συνέκρινε τους νεκρούς στην Ουκρανία με αυτούς του Ολοκαυτώματος

Ο διευθυντής του Άουσβιτς συνέκρινε τους νεκρούς στην Ουκρανία με αυτούς του Ολοκαυτώματος
Η είσοδος πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Αουσβιτς AP Photo/Michal Dyjuk

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Εβραίους και τα θύματα των ναζί, στο πλαίσιο της 78ης επετείου της απελευθέρωσης από τον Κόκκινο Στρατό.

Ο διευθυντής του Μνημείου του Άουσβιτς συνέκρινε τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία με τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην τελετή για την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης από τον σοβιετικό στρατό.

Το Μουσείο και Μνημείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου διαφυλάττει τη μνήμη των θυμάτων του στρατοπέδου που ίδρυσαν οι Ναζί σε πολωνικό έδαφος. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι Εβραίοι, πέθαναν στους θαλάμους αερίων ή από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες.

”Παρόμοια, άρρωστη μεγαλομανία, παρόμοια δίψα για εξουσία και παρόμοιοι μύθοι περί μοναδικότητας, μεγαλείου, πρωτοκαθεδρίας… μόνο γραμμένοι στα ρωσικά. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά στην Ευρώπη, ξανά” είπε ο Πιοτρ Σιβίνσκι απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν και επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

”Η συνοικία Βόλα της Βαρσοβίας, η Ζαμόιστσιζνα, το Οραντούρ και το Λίντιτσε σήμερα αποκαλούνται Μπούτσα, Ιρπίν, Χοστόμελ, Μαριούπολη και Ντονέτσκ” πρόσθεσε, αναφερόμενος σε περιοχές όπου διαπράχθηκαν μαζικές εκκαθαρίσεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθεσίες όπου η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν ωμότητες.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Τίμησαν τα θύματα

Κατά τη διάρκεια των σημερινών τελετών, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, φορώντας καπέλα και φουλάρια με μπλε και λευκές ρίγες -τα χρώματα των στολών των κρατουμένων- άναψαν κεριά στα ερείπια ενός θαλάμου αερίου.

Το Άουσβιτς ιδρύθηκε το 1940 στην κατεχόμενη Πολωνία και αρχικά φιλοξενούσε Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους. Στη συνέχεια έγινε το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα εξόντωσης όπου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ, δηλαδή η εξόντωση όλων των Εβραίων. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν προσκλήθηκε στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε μια ανάρτησή της στο Telegram την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και υποστήριξε ότι ”η μνήμη των φρικαλεοτήτων του ναζισμού και των Σοβιετικών ηρώων-απελευθερωτών δεν μπορεί να διαγραφεί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα