Ο Ελ Τσάπο στο κελί: Αυτή είναι η φυλακή-κόλαση απ’ όπου δεν απέδρασε κανείς

Ο Ελ Τσάπο στο κελί: Αυτή είναι η φυλακή-κόλαση απ’ όπου δεν απέδρασε κανείς
Ο "βαρώνος των ναρκωτικών" Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουζμάν στα χέρια των αρχών των ΗΠΑ σε στιγμιότυπο του Ιανουαρίου 2017 AP

Στη Supermax φυλακή "ADX Florence Supermax Prison" του Κολοράντο μεταφέρεται ο Ελ Τσάπο, ένα σωφρονιστικό κατάστημα απ' όπου δεν απέδρασε ποτέ κανείς - Όλοι οι κρατούμενοι σε απομόνωση - Εκεί κρατείται και "εγκέφαλος" της 11ης Σεπτεμβρίου.

Καταδικάστηκε την Τρίτη για 10 κατηγορίες υποθέσεων ναρκωτικών στις ΗΠΑ από το περιφερειακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ο 61χρονος Ελ Τσάπο, κατά κόσμο Χοακίν Γκουζμάν.

Η φυλακή ακούει στο όνομα “ADX Florence Supermax Prison” και βρίσκεται 173 χιλιόμετρα από το Ντένβερ. Είναι μια αμερικανική ομοσπονδιακή φυλακή “supermax”, για άνδρες κρατούμενους. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα κρατούνται σήμερα 360 βαρυποινίτες σε μικροσκοπικά κελιά διαστάσεων 3,5×2 μέτρων.  Ο προαυλισμός διαρκεί για μόλις μία ώρα την ημέρα.

Άνοιξε το 1994 και έχει μια ιδιαιτέρως κακή φήμη καθώς εδώ οι κρατούμενοι ζουν απομονωμένοι ενώ έχουν σημειωθεί αυτοκτονίες. Συχνά είναι και τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια από δεσμοφύλακες.

Το ψευδώνυμο το ιδρύματος είναι το “Αλκατράζ των Βράχων”, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Τα κελιά είναι κατασκευασμένα από πέτρα, ενώ οι κουκέτες και οι νεροχύτες είναι από τσιμέντο. Οι φύλακες έχουν μάλιστα την εξουσιοδότηση να πυροβολήσουν σε περίπτωση υποψίας απόδρασης.

 

Στο υψηλής τεχνολογίας κτίριο “φιλοξενούνται” μερικοί από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες και τρομοκράτες του πλανήτη.

Για να αποδράσει κανείς πρέπει να “παρακάμψει” 1.400 τηλεχειριζόμενες ατσάλινες πόρτες, αισθητήρες πίεσης που βρίσκονται στους διαδρόμους, λέιζερ και κυκλώματα παρακολούθησης, κάτι που καθιστά ένα οποιοδήποτε σχέδιο διαφυγής, ανεδαφικό.

Στη φυλακή αυτή βρίσκεται και ο Zacarias Moussaoui, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή από το 2005 και ο Mamdouh Mahmud Salim, σύμβουλος του Μπιν Λάντεν. Ο Moussaoui ομολόγησε ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Al Qaeda και έπαιξε κύριο ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εδώ κρατείται και ο διαβόητος Thomas Silverstein, ηγέτης “αδελφότητας νεοναζί” που βαρύνεται με πολλαπλούς φόνους και βρίσκεται σε συνθήκες απομόνωσης σε διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα από το 1983.

Άλλος ένας “διάσημος” κρατούμενος, είναι ο Ramzi Yousef που σχεδίασε την επίθεση του 1993 στο World Trade Center, αλλά και ο Dzhokhar Tsarnaev, ο βομβιστής του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Στα κελιά του “ADX Florence Supermax Prison” βρίσκονται και “διπλοί κατάσκοποι”, καταδικασμένοι για διαρροή πληροφοριών προς τη Ρωσία, τέσσερις συνολικά.

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του ιδρύματος, Mark Collins, δήλωνε πως οι κρατούμενοι “πριμοδοτούνται” με περισσότερα λεπτά προαυλισμού βάσει της διαγωγής τους. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η τετ α τετ επικοινωνία μεταξύ των φυλακισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελ Τσάπο συνελήφθη το 2016, πέντε μήνες μετά την απόδρασή του από φυλακή στο Μεξικό. Στη διάρκεια της δίκης του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του σε εκατοντάδες δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές αλλά και φριχτά βασανιστήρια σε αντιπάλους του αλλά και πρώην συνεργάτες του.

Θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις ΗΠΑ, όσο ήταν το “αφεντικό” του πανίσχυρου καρτέλ της Σιναλόα.

 Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα