Ο Ερντογάν αποσύρει το νόμο-ντροπή για τους βιαστές ανηλίκων

Ο Ερντογάν αποσύρει το νόμο-ντροπή για τους βιαστές ανηλίκων

Σε απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδηγούσε σε "απαλλαγή" τους βιαστές, που θα παντρεύονται τα θύματά τους προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Τι είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, μετά την διεθνή κατακραυγή

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας αποσύρει για διαβουλεύσεις το νομοσχέδιο για τον γάμο των ανηλίκων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι θα επιτρέπεται στους άνδρες που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια να αποφεύγουν την τιμωρία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, επρόκειτο αρχικά να παρουσιασθεί σήμερα στο κοινοβούλιο για να ψηφισθεί σε δεύτερη ανάγνωση.

Η ανακοίνωση για την απόσυρσή του έρχεται λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θίγοντας για πρώτη φορά το θέμα το βράδυ της Δευτέρας, κάλεσε την κυβέρνηση «να το διευθετήσει σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας».

Στην παρούσα κατάστασή του, το κείμενο προβλέπει την αναίρεση της καταδίκης ατόμων για σεξουαλική επίθεση, εκτός εάν πρόκειται για βιασμό, κατά ανηλίκων η οποία διαπράχθηκε πριν από τις 16 Νοεμβρίου 2016, εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του. Το μέτρο θα εφαρμοζόταν άπαξ και αναδρομικά.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από το AKP και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε πρώτη ανάγνωση. Προκάλεσε την ανησυχία των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία των παιδιών, των κομμάτων αντιπολίτευσης και χιλιάδων τούρκων πολιτών που διαδήλωσαν εναντίον του κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το AKP θα ζητήσει την άποψη της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει επαναδιατύπωση της πρότασης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα αποσυρθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου και θα επιστρέψει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ως στόχο την επανόρθωση καταστάσεων όπου άνδρες βρίσκονται στη φυλακή έχοντας παντρευτεί γυναίκες κατά των 18 ετών σε θρησκευτική τελετή και με την συναίνεση της οικογένειάς τους.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η απόσυρση του κειμένου έχει ως στόχο «να δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο αναγκαίος χρόνος για να επεξεργασθούν τις προτάσεις τους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σάλος στη Τουρκία: Νόμος 'αθωώνει' βιαστές ανηλίκων αν παντρευτούν τα θύματά τους

SHARE:

24Media Network