Ο Ερντογάν παγώνει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

default image

Πρώτα η βίζα, μετά η επανεισδοχή των προσφύγων, διαμηνύει ο Ερντογάν στο Βερολίνο, παγώνοντας την έτσι κι αλλιώς προβληματική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικων Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει τη μάχη για αξιολόγηση- χρέος στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξελίσσεται μία ακόμη μάχη μεταξύ Γερμανίας- Τουρκίας για το προσφυγικό, με θύματα τους πρόσφυγες αλλά και την Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, απαντώντας στη σκληρή στάση που κράτησε στη χθεσινή τους συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι τα κεφάλαια που υποσχόταν στην Άγκυρα η ΕΕ βάσει της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί.

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση δεδομένων των συνθηκών, δεν θα υπάρξει κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες άμεσα, και όχι πριν από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι όσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση της βίζας. Μέχρι στιγμής δεν εκπληρώνονται και τα 72 προαπαιτούμενα, με την ΕΕ να εντοπίζει σοβαρά προβλήματα ιδίως σχετικά με την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου αλλά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ με στόχο την επίλυση του προσφυγικού. Επισήμανε ωστόσο ότι οι όροι της συμφωνίας θα πρέπει να εφαρμοστούν βήμα προς βήμα. Και ως προς το σημείο αυτό δεν απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις της καγκελαρίου από τον Τούρκο πρόεδρο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, DW)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα