Ο Ερντογάν παρέθεσε τη Γερμανία του Χίτλερ ως υπόδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος!

default image

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει την "Γερμανία του Χίτλερ" παράδειγμα διακυβέρνησης. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να υιοθετήσει ένα αμιγώς προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες, παρέθεσε τη Γερμανία του Χίτλερ ως ένα παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα ώστε ο τελετουργικός ρόλος του προέδρου να μετατραπεί σε εκτελεστικός, σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία ή στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία αργά χθες, αν ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι δυνατό παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το κυβερνών κόμμα AK, το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν, έχει θέσει τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος στην καρδιά της ατζέντας του μετά τη νίκη του με απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συμφώνησε την Τετάρτη με το αντιπολιτευόμενο CHP να αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και φέρει ακόμη τη σφραγίδα των στρατιωτικών, αλλά δεν τάσσονται υπέρ του προεδρικού συστήματος που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι θα συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα