Ο Ερντογάν “θυμήθηκε” προεκλογικά την ειρήνη με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν “θυμήθηκε” προεκλογικά την ειρήνη με την Ελλάδα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν Kayhan Ozer/Pool Photo via AP

Τερματισμό της έντασης δήλωσε ότι επιθυμεί ο Ερντογάν: "Η Ειρήνη με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη", είπε, μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα

Δεν επιθυμεί άλλες εντάσεις με την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καλεί τη χώρα μας σε ειρήνη. “Χρειαζόμαστε την ειρήνη τώρα”, είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σε όλα τα τουρκικά μέσα.

“Δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είπε: “Ο νέος, δυναμικός Τσίπρας θέλει να κάνει το επόμενο βήμα”. “Στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι και ο Έλληνας Πρόεδρος κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): “Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα”. Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία”.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: “Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε “λάθη” που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη: “Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε”.

Για τους “8”: Μας βάζετε σε δύσκολη θέση – Θέλουμε να διευκολύνουμε τα πράγματα

Ερωτηθείς για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Βάρνα, όπου ετέθη το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, επανέλαβε την τοποθέτηση της Τουρκίας στη Βάρνα, όταν έθεσε το θέμα των 8 που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα:

“Εμείς δεν καταφέρνουμε να το εξηγήσουμε στην Ελλάδα. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Η Ελλάδα έγινε πρώτος σταθμός για τα μέλη της FETÖ (σ.σ. την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) που διαφεύγουν στην Ευρώπη. Αυτοί που διαφεύγουν πρώτα περνάνε από την Ελλάδα και μετά πηγαίνουν σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης. Πρώτα να λύσετε αυτό. Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε θέμα. Στην πραγματικότητα εσείς μας βάζετε σε δύσκολη θέση. Εμείς θέλουμε να τα διευκολύνουμε τα πράγματα, εσείς δεν είστε σε αυτό το σημείο”.

Υπόθεση Μπράνσον: “Οι ΗΠΑ να προσέχουν τις ενέργειές τους”

Ακόμη, αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό του Αμερικανού πάστορα, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με τους συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν τις δικές τους ενέργειες”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται ότι βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα “εγκέφαλος” του πραξικοπήματος και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καλέσει στον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Ιουνίου. “Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί” είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία “θα πληρώσουν το τίμημα”.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει προετοιμαστεί μια συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με “10-11.000 ανθρώπους στο εξωτερικό”, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Εκτός από την Αυστρία, και η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών.

Προανήγγειλε νέες παρατάσεις της εκτάκτου ανάγκης

Νωρίτερα το Σάββατο, σε συνεδρίαση του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να παραταθεί ακόμη και για 10η φορά, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

“Θα εξακολουθήσουμε να την παρατείνουμε για την ειρήνη στη χώρα μας, για όγδοη, για ένατη, για δέκατη φορά, αν χρειαστεί”, είπε σε μια συνεδρίαση του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (Deik) στην Κωνσταντινούπολη.

Την Τετάρτη, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε, για έβδομη φορά, παράταση τριών μηνών στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται μόνο στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι θα έπρεπε να την καλωσορίζουν καθώς διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων καθώς αποτρέπει τις απεργίες. “Μας αναστατώνει όταν οι επιχειρηματίες μας λένε ότι θα πρέπει να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, πρόσθεσε.

Η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέκρινε τον Ερντογάν για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα