Ο Γάλλος ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία: Η Γαλλία θλίβεται

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία: Η Γαλλία θλίβεται
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ AP

Η Γαλλία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που εξέφρασαν την έντονη δυσφορίας τους αναφορικά με τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία.

Την απογοήητευσή του αλλά και τον προβληματισμό της Γαλλίας για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία εξέφρασε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ λε Ντριάν.

Αναλυτικά, τόνισε: “Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την τροποποίηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την απόφαση του Προέδρου Ερντογαν να την τοποθετήσει κάτω από τη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων.

Οι αποφάσεις αυτές θέτουν σε αμφισβήτηση μία από τις συμβολικότερες πράξεις της σύγχρονης και κοσμικής Τουρκίας. Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας της θρησκείας, ανεξιθρησκίας και ποικιλίας και είναι εγγεγραμμένο στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ πρέπει να διαφυλαχθεί.

Η Αγία Σοφία πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολλαπλότητα και την ποικιλία της θρησκευτικής κληρονομιάς, το διάλογο και την ανεξιθρησκία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα