Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε στην διάλυση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε στην διάλυση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων
Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-Ιν δίνουν τα χέρια μετά την τρίτη σύνοδο της κορεατικής χερσονήσου AP

Συμφωνία πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου ανακοίνωσε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας που ρίχνει πια το μπαλάκι στον Λευκό Οίκο.

Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν οι ηγέτες Βορείου και Νοτίου Κορέας που συναντήθηκαν την Τρίτη στην Πιονγιάνγκ, κατά την τρίτη σύνοδο για την Κορέα. Ο βασικός στόχος του Νοτιοκορεάτη Μοον Τζε-ιν υπήρξε να πείσει τον συνομιλητή του και Κιμ Γιονγκ-Ουν να λάβει δραστικά μέτρα αναφορικά με τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Ο τελευταίος, εμφανίστηκε έτοιμος να βάλει ένα τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ενώ δήλωσε πως είναι σύμφωνος στην είσοδο ξένων παρατηρητών στην Βόρεια Κορέα, όσο διάστημα αποσυναρμολογούνται οι εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνταν ως σήμερα οι πυραυλικές δοκιμές.

«Δώσαμε μια δέσμευση να προχωρήσουμε σε ενέργειες ώστε η κορεατική χερσόνησος να είναι απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές και να ξαναγίνει γη της ειρήνης» σχολίασε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν που τώρα αναμένει την θετική ανταπόκριση των ΗΠΑ, που είχαν σκληρύνει τη θέση τους απέναντι στην Πιονγιανγκ με αφορμή το πυραυλικό σύστημα και τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Στα υπόλοιπα της συμφωνίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανοίξει σιδηροδρομική γραμμή τόσο στα ανατολικά, όσο και στα δυτικά της χερσονήσου που θα συνδέει τις δύο χώρες για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν λίγη ώρα αφότου Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε – Ιν υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επαναβεβαιώνουν τη θέλησή τους να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να πρυτανεύσει η ειρήνη στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα