Ο Λίβανος στο “σκοτάδι” – Χωρίς ρεύμα και καύσιμα όλη η χώρα

Ο Λίβανος στο “σκοτάδι” – Χωρίς ρεύμα και καύσιμα όλη η χώρα
Λίβανος 2021 Hassan Ammar/AP Photo

Η έλλειψη καυσίμων στους δύο κύριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας βύθισε τη χώρα στο απόλυτο "σκοτάδι".

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το ηλεκτρικό δίκτυο του Λιβάνου, μετά την έλλειψη καυσίμων στους δύο κύριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, σύμφωνα με αναφορές.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “al Zahrani” και “Deir Ammar” σταμάτησαν να λειτουργούν καθώς εξαντλήθηκαν οι προμήθειες πετρελαίου και η παραγωγή ενέργειας έπεσε κάτω από τα 200 μεγαβάτ.

Ο Λίβανος στο σκοτάδι Hassan Ammar/AP Photo


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο επίσημη πηγή, η διακοπή θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μερικές ημέρες ακόμα.

Έναν χρόνο περίπου μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε 217 ανθρώπους και ενώ η χώρα βιώνει μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, η χώρα του Λιβάνου βρίσκεται σε συνθήκες ολικού μπλακ άουτ.

Τους τελευταίους μήνες η επιδείνωση της κρίσης των καυσίμων του Λιβάνου έχει φτάσει σε σοβαρό σημείο κρίσης, ενώ παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και τον περασμένο Αύγουστο, με το κέντρο της Βηρυτού να είναι βυθισμένο στο σκοτάδι και τα αρτοποιεία, τις επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία είτε να μειώνουν τις εργασίες τους είτε να κλείνουν εντελώς, καθιστώντας τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη για τους Λιβανέζους.

“Απόψε στον Λίβανο θα τελειώσουν και επίσημα τα καύσιμα. Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, δρόμοι, φούρνοι, φαρμακεία, σπίτια… η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή. 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει πεινασμένοι και θα αγωνίζονται μέσα στο σκοτάδι. Αυτό είναι γενοκτονία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται”, έγραφε σε ανάρτησή του τον Αύγουστο στο Twitter ο Λιβανέζος παρουσιαστής και συγγραφέας, Ricardo Karam, ενώ παρόμοια ανακοίνωση είχε εκδώσει το American University of Beirut Medical Center, με την οποία απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση του Λιβάνου, στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τις υπηρεσίες του, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στη UNICEF και σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν, προτρέποντας να προμηθεύσουν το ιατρικό κέντρο με αρκετά καύσιμα πριν αναγκαστεί να κλείσει σε λιγότερο από 48 ώρες.

“Το Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Βηρυτού (AUBMC) αντιμετωπίζει επικείμενη καταστροφή λόγω της απειλής αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας του το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι αναπνευστήρες και άλλες ιατρικές συσκευές θα σταματήσουν να λειτουργούν. Σαράντα ενήλικες ασθενείς και δεκαπέντε παιδιά που ζουν με αναπνευστήρες θα πεθάνουν αμέσως. Εκατόν ογδόντα άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια θα πεθάνουν δηλητηριασμένα μετά από μερικές ημέρες χωρίς αιμοκάθαρση. Εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο, ενήλικες και παιδιά, θα πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες και σε λίγους μήνες χωρίς κατάλληλη θεραπεία”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

https://www.news247.gr/download/8096//255000/August-14-aubmc-fuel.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα