Ο Μοχάμεντ Μόρσι νέος πρόεδρος της Αιγύπτου

default image

Μετά από μήνες αστάθειας, η Αίγυπτος απέκτησε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρό της. Διαβάστε ποιος είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι

Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι έγινε  ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των πρώτων ελεύθερων προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο ανήλθε στο 51,85%, ανέφερε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Τόσο ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι όσο και ο πρώην διοικητής της αεροπορίας Αχμέντ Σαφίκ υποστηρίζαν ότι είναι οι νικητές των εκλογών βασιζόμενοι στην ανεπίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ, συνεχάρη τον νέο πρόεδρο για την εκλογή του, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Υποστηρικτές της Αδελφότητας, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν, με συνθήματα, τραγούδια και πυροτεχνήματα, τη μεγάλη νίκη του κινήματός τους.

Από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με έκρηξη χαράς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε τη νίκη του Μόρσι “ιστορική στιγμή” για τη Μέση Ανατολή. “Ξεκινά μια νέα εποχή για την Αίγυπτο. Πρόκειται για μια αναστροφή στο πρόγραμμα εξομάλυνσης (των σχέσεων) και συνεργασίας με τον εχθρό (το Ισραήλ)”, υποστήριξε ο Ζαχάρ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μέχρι χτες προειδοποιούσαν  τη στρατιωτική εξουσία για “σύγκρουση με τον λαό”, αν ο υποψήφιός τους δεν ανακηρυσσόταν  νικητής των εκλογών.

Από την πλευρά της η  πολιτική έκφραση των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, δήλωνε  ότι “ένα εθνικό πολιτικό σχέδιο για την προάσπιση της επανάστασης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα