Ο Μπόρις Τζόνσον στο επίκεντρο πολιτικής θύελλας για την υπόθεση Σκριπάλ

Ο Μπόρις Τζόνσον στο επίκεντρο πολιτικής θύελλας για την υπόθεση Σκριπάλ
O βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον AP

Για προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης κατηγορεί η αντιπολίτευση τον βρετανό ΥΠΕΞ, την στιγμή που το Κρεμλίνο αναμένει την "συγγνώμη" της Τερέζα Μέι

Νέες διαστάσεις παίρνει η διένεξη Ρωσίας-Βρετανίας μετά την ανακοίνωση των επιστημόνων του χημικού εργαστηρίου Porton Down, ότι δεν μπορούν να εξακριβώσουν με σαφήνεια την προέλευση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται πλέον ο βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, καθώς είχε δηλώσει πως οι επιστήμονες του Porton Down είχαν ταυτοποιήσει την Ρωσία ως χώρα προέλευσης της ουσίας.

Ο Τζόνσον δέχτηκε επιπλέον πίεση για την υπόθεση Σκριπάλ όταν το υπουργείο Εξωτερικών διέγραψε tweet με ημερομηνία 22 Μαρτίου το οποίο ανέφερε ότι το Porton Down είχε με ασφάλεια καταλήξει ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε παραχθεί στην Ρωσία.

Ήταν την ίδια περίοδο, που ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ήταν κατηγορηματικός για την προέλευση της ουσίας: “Ρώτησα εγώ ο ίδιος. Είστε σίγουροι; Δεν υπάρχει αμφιβολία μου απάντησαν. Επομένως δεν έχουμε εναλλακτική από το να αναλάβουμε τις ενέργειες που έχουμε αναλάβει”.

Η Dianne Abbott, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών δήλωσε: “Φαίνεται πως ο Μπόρις Τζονσον εξαπάτησε την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος ότι το Porton Down επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία ήταν πηγή του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι.[…]Υποτίθεται ότι ο Τζόνσος εκπροσωπεί την Αγγλία σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά για άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να το κάνει υπεύθυνα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε στο Sky News: “Ο Μπόρις Τζονσον θα πρέπει να απαντήσει σε κάποια πολύ σοβαρά ερωτήματα”.

Κρεμλίνο: Να απολογηθεί η Μέι

Η ανακοίνωση του Porton Down προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δήλωσε πως η Βρετανία έλεγε ψέματα για την προέλευση της ουσίας και κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να απολογηθεί.

Όταν, μάλιστα, έγινε γνωστή και η διαγραφή του Tweet από το βρετανικό ΥΠΕΞ, η ρωσική πρεσβεία στην Βρετανία, το δημοσίευσε ξανά, με το ερώτημα: “Γιατί το Foreign Office να διαγράψει αυτό το tweet από τις 22 Μαρτίου;”

Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ που ανέλαβε να απαντήσει δήλωσε ότι το Tweet αναπαρήγαγε δήλωση του βρετανού πρεσβευτή στη Μόσχα σε ζωντανό χρόνο και δεν μετέφερε επακριβώς την δήλωση του πρεσβευτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα