Ο Ολάντ απειλεί ότι θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις λόγω Euro

Ο Ολάντ απειλεί ότι θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις λόγω Euro

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα εβδομάδες μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων για τα εργασιακά και εν μέσω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που απειλείται και από τρομοκράτες τζιχαντιστές (Vid)

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα πως οι διαδηλώσεις μπορεί να απαγορευθούν τις επόμενες μέρες στη Γαλλία, αν η προστασία των "αγαθών και των προσώπων" δεν μπορεί να "διασφαλισθεί", ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

"Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί", δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον Λε Φολ.

"Αν δεν πληρούνται οι όροι για την προστασία των προσωπικών ή δημόσιων αγαθών, και προς ώρας δεν τηρούνται, τότε αποφάσεις θα ληφθούν κατά περίπτωση να μην δοθεί άδεια στις διαδηλώσεις", επέμεινε.

Η προειδοποίηση αυτή καταγράφεται την επομένη μιας νέας βίαιης διαδήλωσης στο Παρίσι κατά του εργασιακού νόμου, στην οποία 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, και 44 συνελήφθησαν. Καταστροφές προκλήθηκαν σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο Νεκέρ, προκαλώντας ιδιαίτερο σοκ στην κοινή γνώμη.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε αυτές τις πράξεις βανδαλισμού "ανυπόφορες" στη διάρκεια μιας επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί για συμπαράσταση στο προσωπικό του νοσοκομείου.

"Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει μια βία που στρέφεται εναντίον ενός νοσοκομείου", ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιων Υγειονομικών Ιδρυμάτων του Παρισιού (Assistance publique-Hôpitaux de Paris, AP-HP), Μαρτέν Χιρς, σε επιστολή που απηύθυνε χθες βράδυ στο προσωπικό.

"Την ώρα των επιθέσεων υπήρχαν παιδιά χειρουργημένα και ομάδες φροντίδας που εργάζονταν υπό την απειλή πραγμάτων που εκσφενδονίζονταν", γράφει ο Χιρς.

Στο ίδιο αυτό νοσοκομείο φιλοξενείτο το τρίχρονο παιδί ενός αστυνομικού και της συντρόφου του που δολοφονήθηκαν εξ ονόματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή του Παρισιού.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης καταδίκασε τη βία, ιδίως κατά του νοσοκομείου Νεκέρ, "που δεν προκάλεσε καμιά καταδίκη εκ μέρους του κ. (Φιλίπ) Μαρτινέ", γενικού γραμματέα της CGT, της συνομοσπονδίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας εδώ και τρεις μήνες.

Από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς απέδωσε στη CGT μια "αμφιλεγόμενη" στάση απέναντι στους ταραξίες και την κάλεσε να "μην διοργανώνει πλέον" μεγάλες διαδηλώσεις στο Παρίσι.

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς υπερθεμάτισε λέγοντας πως η συνομοσπονδία "χρησιμοποιείται ως όργανο" των ταραξιών.

Ο Ολάντ απειλεί ότι θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις λόγω Euro

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανήλθε σε 125.000, εκ των οποίων οι 75.000 με 80.000 στο Παρίσι.

Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με χημικά και εκτεταμένη καταστολή. Σε περίπου 130 άτομα, τα οποία είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων, απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις. "Αυτό δεν είναι το τέλος. Ο αγώνας συνεχίζεται", δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez.

Την Παρασκευή έχει προβλεφθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της CGT και την υπουργό Εργασίας Μιριάν Ελ Κομρί. Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, καθώς και στις 28 Ιουνίου, τρεις μέρες πριν τη μεταφορά του στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Με τον νέο νόμο η κυβέρνηση Ολάντ επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες.

Σε "εξαιρετικές περιστάσεις" όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό να επεκτείνεται το εβδομαδιαίο ωράριο έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρίσι: Επεισόδια και ένταση στην πορεία για τα εργασιακά

Τρόμος στο Euro: Θα το κάνουμε ένα νεκροταφείο

SHARE:

24Media Network