Ο πλανήτης υποκλίνεται στο μεγαλείο του Νέλσον Μαντέλα

default image

Χιλιάδες πολίτες της Ν. Αφρικής πλημμύρισαν το στάδιο του Σοβέτο για την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα. Ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής. LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Νοτιοαφρικανοί και ξένοι, μαύροι και λευκοί, βρίσκονται υπό βροχήν, που θεωρείται ευλογία στη Νότια Αφρική, προς το στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο.

 Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα.

Κρατώντας ομπρέλες, σημαίες της Νότιας Αφρικής, χορεύοντας και τραγουδώντας τραγούδια των αγώνων κατά το απαρτχάιντ το πλήθος άρχισε να γεμίζει από νωρίς το στάδιο ώρες πριν από την τελετή, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο και θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Περί τους εκατό ηγέτες, προσωπικότητες του πνεύματος και των τεχνών από όλον τον κόσμο και φυσικά το πλήθος των ανώνυμων θα ενωθούν για να τιμήσουν τον πατέρα της χώρας του Ουράνιου Τόξου.

Στο βήμα θα πάρουν θέση, ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Φιντέλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας… Πριν από όλους όμως θα μιλήσει ο συγκρατούμενός του στο Ρόμπεν Άιλαντ Αντριου Μλαγκένι και μέλη της οικογένειάς του.

Ολοι θα μιλήσουν για την υποδειγματική διαδρομή του ανθρώπου που αφού πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα του απαρτχάιντ, διαπραγματεύθηκε την ειρηνική μετάβαση, τη διάλυση του καθεστώτος, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και εγγυήθηκε την εθνική συμφιλίωση.

Μετά την τελετή η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, όπου και θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα