Ο Πούτιν δίνει “τροφή για σκέψη” δοκιμάζοντας πυρηνικά – Τι είναι ο πύραυλος Satan II

Ο Πούτιν δίνει “τροφή για σκέψη” δοκιμάζοντας πυρηνικά – Τι είναι ο πύραυλος Satan II
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε εργοστάσιο πυραύλων Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε ένα τρομακτικό προειδοποιητικό μήνυμα στη Δύση, με το "ισχυρότερο πυρηνικό όπλο του κόσμου".

Τη στιγμή που η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις απειλές της απομονωμένης Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει τη ρητορική αλλά και τις προειδοποιητικές “βολές” του, με αποκορύφωμα το περιστατικό της Μεγάλης Τετάρτης.

Δύο σχεδόν μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και με τον πόλεμο στη χώρα να μαίνεται, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου “Satan II”, ένα πυρηνικό όπλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ισχυρότερο στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters ο πύραυλος, ο οποίος ονομάζεται RS-28 Sarmat στη Ρωσία αλλά στο NATO αναφέρεται ως “Satan”, εκτοξεύθηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στα ανατολικά, ενώ ο Β. Πούτιν δήλωσε πως “το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Πιο τρομακτική και από την ίδια τη δοκιμή, όμως, είναι μία συγκεκριμένη φράση του Ρώσου προέδρου, ο οποίος δεν αρκέστηκε στον συμβολισμό της κίνησης, αλλά θέλησε και να “αποσαφηνίσει” το νόημα και την απειλητική διάθεση προς τη Δύση. Τι είπε; Ότι η συγκεκριμένη ενέργεια προσφέρει “τροφή για σκέψη σε όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία”. Παρά το “γενικό κι αόριστο” της δήλωσης, είναι ξεκάθαροι οι “παραλήπτες” της συγκεκριμένης απειλής.

Τι είναι ο πύραυλος “Satan”

Ο πύραυλος των 200 τόνων έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7, ή σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Με αυτήν την ταχύτητα, μπορεί θεωρητικά να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της Γης σε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, φέρεται να αρκεί για να καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα σαν τη Γαλλία.

Ο RS-28 Sarmat είναι ένα από τα έξι στρατηγικά πυρηνικά όπλα νέας γενιάς που προανήγγειλε ο Πούτιν το 2018, μαζί με το υπερ-υπερηχητικό όπλο Avanguard, το οποίο μπορεί να αναπτύσσει Mach 27.

Η δοκιμή της Μεγάλης Τετάρτης ήταν η τελευταία πριν το όπλο παραδοθεί στον ρωσικό στρατό και τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα