Ο Στάλιν 'αποκαθηλώνεται' με εντολή Κρεμλίνου

Georgians put flowers on the Soviet dictator Joseph Stalin's monument in his home town of Gori, some 80 km (50 miles) west of the Georgian capital Tbilisi, Georgia, Wednesday, Dec. 21, 2016. (AP Photo/ Shakh Aivazov)
Georgians put flowers on the Soviet dictator Joseph Stalin's monument in his home town of Gori, some 80 km (50 miles) west of the Georgian capital Tbilisi, Georgia, Wednesday, Dec. 21, 2016. (AP Photo/ Shakh Aivazov) AP

Ξηλώθηκε αναμνηστική πλακέτα από τη Νομική Ακαδημία της Μόσχας, έπειτα από αντιδράσεις που είδαν στην ανάρτησή της προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματος του Ιωσήφ Στάλιν

Το Κρεμλίνο λαμβάνοντας υπ' όψιν τις έντονες συζητήσεις που προκάλεσε στου νομικούς κύκλους αλλά και εν γένει στους κόλπους της ρωσικής γνώμης, η τοποθέτηση επιτοίχιας αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν, στο κτίριο της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας τη Μόσχας, αποφάσισε να θέσει τέλος στην πρωτοβουλία αυτή που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια αποκατάστασης του Στάλιν, η δημοτικότητα του οποίους σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά (38%).

Με δεδομένη την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πρωτοβουλία αυτή της διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία Μιχαήλ Φεντότοφ, ζήτησε από τον πρύτανη της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας Κουταφίν Βίκτορ Μπλαζέγιεφ να αφαιρέσει την επιτοίχια αναμνηστική πλάκα στην μνήμη του Στάλιν που τοποθετήθηκε πρόσφατα εντός της σχολής.

Ο Φεντότοφ, στην έκκληση του, επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με "μεγάλη απορία" έμαθε ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα και ελπίζει ότι "η διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, θα επανορθώσει άμεσα το λάθος που διέπραξε, το οποίο εξελήφθη από αρκετούς ως απόπειρα αποκατάστασης του Στάλιν".

Η διεύθυνση της Νομικής Ακαδημίας αιτιολόγησε την απόφαση της για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν, επικαλούμενη μια ισχύουσα διάταξη του 1960 η οποία χαρακτηρίζει τις αναμνηστικές πλάκες αυτού του είδους ως μνημεία τοπικής σημασίας.

Ωστόσο ο Φεντότοφ επισημαίνει στην έκκληση του, ότι "υπάρχει πληθώρα, παρόμοιων αποφάσεων, διαταγμάτων, νόμων που έχουν ξεχασθεί, αλλά δεν έχουν εναρμονισθεί με την σύγχρονη νομοθεσία" και "η εφαρμογή στην πράξη από νομικής απόψεως θα δημιουργούσε ένα απίστευτο χάος, εάν τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεφαν αίφνης στην νομική μας πραγματικότητα". Εκτός των άλλων ο Φεντότοφ, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας γράφει ρητά, ότι στην επικράτειας της ΡΟ, νόμοι και άλλες δικαϊκές πράξεις που έχουν θεσπισθεί πριν τεθεί σε ισχύ το ισχύον Σύνταγμα, εφαρμόζονται εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα". Επίσης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Νομική Ακαδημία της Μόσχας δεν αποτελεί συνέχεια της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ.

Ωστόσο, την έκκληση του αρμοδίου της ρωσικής προεδρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται πως δεν την συμμερίζεται η αρμόδια Σύνήγορος του Πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η οποία μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο της από την Τουρκία Σερέφ Μαλκότς, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτοίχια αναμνηστική πλάκα του Στάλιν καλώς τοποθετήθηκε επειδή "θυμίζει τις διώξεις" (του Στάλιν). "Μια παρόμοια πλάκα έχουμε και στον χώρο υποδοχής του Υπουργείου Εξωτερικών. Και στην Νομική Ακαδημία της Μόσχας, έχει την θέση της επειδή υπνεθυμίζει στους νομικούς πόσο σημαντικό είναι να σέβονται τον νόμο και να μην καταλήγουν σε διώξεις".

(AP Photo/ Shakh Aivazov)

*Από την επέτειο των γενεθλίων του Στάλιν και τους εορτασμούς στη γενέτειρά του στην Γεωργία

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network