Ο Τραμπ απένειμε χάρη στον Στιβ Μπάνον και τον ράπερ Lil Wayne

Ο Τραμπ απένειμε χάρη στον Στιβ Μπάνον και τον ράπερ Lil Wayne
Caption / Glomex

Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος λίγο πριν την έξοδό του από το Οβάλ Γραφείο απένειμε χάρη σε 70 και μείωση της ποινής σε άλλους 73.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ  στην ιστορία που παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη από τη Βουλή, δεν απένειμε τελικώς χάρη στον εαυτό του (μια φήμη που κυκλοφορούσε έντονα) στο «παρά πέντε» της θητείας του, δεδομένου ότι σε λίγες ώρες σήμερα ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος της χώρας. Ωστόσο απένειμε χάρη σε 70 άτομα και μείωσε την ποινή άλλων 73 ανθρώπων.

Ανάμεσα σε αυτούς που απένειμε χάρη είναι ο πρώην σύμβουλός του, Στιβ Μπάνον, ο ράπερ Lil Wayne και ο πρώην δήμαρχος του Ντιτρόιτ, Κουάμε Κιλπάτριτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 28 ετών για διαφθορά. Επίσης ο Τραμπ υπέγραψε για μείωση της ποινής σε έναν ακόμη ράπερ- τον Kodak Black- ο οποίος, όπως και ο Lil Wayne, βαρύνεται με κατηγορίες σχετικά με οπλοκατοχή.   

Σύμφωνα με τη Washington Post, πριν υπογράψει τα έγγραφα κοντά στα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα), ο απερχόμενος πρόεδρος ήταν αναποφάσιστος για το αν θα απονείμει χάρη στον Μπάνον. Υπενθυμίζεται ότι ο «αρχιτέκτονας» της εκλογικής νίκης του Τραμπ και στη συνέχεια διετέλεσε υψηλόβαθμος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο κατηγορείται για απάτη.  

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Μπάνον και άλλοι τρεις εξαπάτησαν εκατοντάδες δωρητές, στο πλαίσιο καμπάνιας για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η οποία συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια. Ο Μπάνον φέρεται ότι έλαβε πάνω από 1 εκατ. και τουλάχιστον μέρος αυτού του ποσού το χρησιμοποίησε για προσωπικά έξοδά του.  

Ο Μπάνον «υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική οξύνοιά του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία οι εισαγγελείς τον «κυνήγησαν» με κατηγορίες «που σχετίζονται με απάτη που πηγάζει από την εμπλοκή του σε ένα πολιτικό πρότζεκτ».  

Κάποιοι εντός του Λευκού Οίκου εκτιμούσαν έως τη Δευτέρα ότι δεν θα απένειμε τελικά χάρη στον Μπάνον. Αλλά ο Τραμπ συνέχισε να το σκέφτεται, αναλογιζόμενος από τη μία τη βοήθεια που του έχει παράσχει στο παρελθόν ο Μπάνον και τη δυνατότητά του να τον βοηθήσει μελλοντικά και από την άλλη την έλλειψη αφοσίωσης που ο πρόεδρος πιστεύει ότι έδειξε κάποιες φορές ο πρώην συνεργάτης του.  

Τελικά προχώρησε σε αυτή την κίνηση, σε μία τελευταία απόδειξη για τον τρόπο που ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει την προεδρική εξουσία του για να ωφελήσει συμμάχους του. Εξάλλου, μεταξύ αυτών που απένειμε χάρη την Τρίτη είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης των Ρεπουμπλικάνων, Έλιοτ Μπρόιντι, ο οποίος τον Οκτώβριο δήλωσε ένοχος για το ότι ασκούσε πιέσεις στη διοίκηση Τραμπ για λογαριασμό συμφερόντων της Μαλαισίας και της Κίνας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα