Ορκωμοσία Μπάιντεν: 191.000 σημαίες, στρατός αλλά και… Τζένιφερ Λόπεζ

Ορκωμοσία Μπάιντεν: 191.000 σημαίες, στρατός αλλά και… Τζένιφερ Λόπεζ
Εκατοντάδες χιλιάδες σημαίες στο National Mall για την ορκωμοσία του Μπάιντεν 2021 Alex Brandon/AP

Υπό ιδιαίτερες συνθήκες η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παρόντες "συγγενείς, φίλοι", αμέτρητες σημαίες αλλά και Lady Gaga, Τζένιφερ Λόπεζ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, έχει αρχίσει. Οι ετοιμασίες στην Ουάσινγκτον για την τελετή, το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα), βρίσκονται στο τελικό στάδιο, υπό ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία κορονοϊού όσο και της πρόσφατης εισβολής στο Καπιτώλιο, που έχουν προκαλέσει κρίση στην πολιτική σκηνή, την δημόσια υγεία, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Με την ορκωμοσία, ο Μπάιντεν θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, έχοντας αντιπρόεδρο την Καμάλα Χάρις, ενώ αργότερα την ίδια μέρα θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, ο οποίος θα είναι το σπίτι του για την επόμενη τετραετία.

“Δρακόντεια” μέτρα ασφαλείας

Καπιτώλιο 2021 Susan Walsh/AP

 

Οι προεδρικές ορκωμοσίες συνήθως περιλαμβάνουν λεπτομερή σχέδια ασφαλείας, πολύ δε, περισσότερο αυτή τη φορά, μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν αυξηθεί και έχουν κλείσει μεγάλα τμήματα της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η Μυστική Υπηρεσία έχει αναλάβει τα σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα υποστηριχθούν από περίπου 15.000 άτομα της Εθνικής Φρουράς, συν χιλιάδες αστυνομικούς.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα παραμείνει έτσι στην τελετή. Και ενώ ο Μπάιντεν επέμενε να δώσει τον όρκο του σε εξωτερικό χώρο, όπως είναι η παράδοση, ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μειωθεί αισθητά.

Παρόντες “συγγενείς, φίλοι” και σημαίες

Εκατοντάδες χιλιάδες σημαίες στο National Mall για την ορκωμοσία Μπάιντεν 2021 Alex Brandon/AP

 

Υπό κανονικές συνθήκες, στην Ουάσινγκτον θα συνέρρεαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για την τελετή.

Ωστόσο, φέτος, το μέγεθος της γιορτής θα είναι “εξαιρετικά περιορισμένο”, με την ομάδα του Μπάιντεν να παροτρύνει τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα. Οι εξέδρες που τοποθετούνταν κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης έχουν καταργηθεί.

Μία παράδοση που θα διατηρηθεί είναι ότι οι Μπάιντεν και Χάρις θα ορκιστούν μπροστά στο Καπιτώλιο, με θέα στο National Mall (μια παράδοση που ξεκίνησε με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981), το οποίο έχει κατακλυστεί από περισσότερες από 191.500 αμερικανικές σημαίες. Κίνηση που αντιστοιχεί στον αμερικανικό λαό, ο οποίος δεν μπορεί να παρευρεθεί στην ορκωμοσία.

Περίπου 200 άτομα θα βρεθούν, σε απόσταση, στη σκηνή μαζί με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και όλοι στην πλατφόρμα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός των τελευταίων δύο ημερών.

Στο παρελθόν, έως και 200.000 εισιτήρια ήταν διαθέσιμα για την τελετή, αλλά φέτος, με τον κορονοϊό να “θερίζει”, μόνο 1.000 εισιτήρια είναι διαθέσιμα.

Φέτος, θα υπάρξει μεν η παραδοσιακή επιθεώρηση των στρατευμάτων από τον νέο πρόεδρο αλλά αντί της συνηθισμένης παρέλασης στη λεωφόρο Πενσιλβάνια προς τον Λευκό Οίκο, θα γίνει “εικονική παρέλαση”.

Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ

Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι πρόεδροι έχουν προσθέσει μερικούς από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες της χώρας στο πρόγραμμα της ημέρας. Παρά την πανδημία, αυτή η χρονιά δεν θα είναι διαφορετική.

Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συνοδευτούν από την Lady Gaga – ενεργή υποστηρίκτρια του νέου προέδρου – η οποία θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ θα κάνει το δικό της πρόγραμμα.

Διαδικτυακή “ορκωμοσία” για τον Τραμπ

Συνήθως ο απερχόμενος πρόεδρος είναι παρών στην ορκωμοσία του επόμενου, ωστόσο ο Τραμπ αποφάσισε να απέχει από την τελετή και να μεταβεί στο Mar-a-Lago, το θέρετρο που διατηρεί στη Φλόριντα.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του πάντως σχεδιάζουν μια εικονική “δεύτερη ορκωμοσία” για τον Τραμπ την ίδια ημέρα και ώρα. Περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι δήλωσαν στο Facebook ότι θα παρευρεθούν στο διαδικτυακό γεγονός για να δείξουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Στο παρελθόν μόνο τρεις πρόεδροι – ο Τζον Άνταμς, ο Τζον Κουίνσι Άνταμς και ο Άντριου Τζόνσον – δεν παρέστησαν στην ορκωμοσία του διαδόχου τους στην προεδρία των ΗΠΑ και κανένας τον τελευταίο αιώνα. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πάντως, έχει δηλώσει ότι θα παρευρεθεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα