Ο Τραμπ “δεν θα βοηθούσε ποτέ την Ευρώπη σε περίπτωση επίθεσης”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Τραμπ “δεν θα βοηθούσε ποτέ την Ευρώπη σε περίπτωση επίθεσης”
O Ντόναλντ Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. AP

Μια συζήτηση ανάμεσα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε Ευρωπαίος επίτροπος.

Ήταν το 2020 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι ΗΠΑ «δεν θα έρθουν ποτέ να βοηθήσουν την Ευρώπη εάν δεχθεί επίθεση» και ότι «το ΝΑΤΟ είναι νεκρό».

Αυτά αποκάλυψε ο Τιερί Μπρετόν, ανώτερος Ευρωπαίος επίτροπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «ΟΙ ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ. Παρεμπιπτόντως, μου χρωστάτε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή εσείς οι Γερμανοί δεν πληρώσατε αυτά που έπρεπε να πληρώσετε για την άμυνα» δήλωσε ο Μπρετόν ότι είχε πει ο Τραμπ σε εκείνη την τεταμένη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο τότε επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν.

Οι απειλές για έξοδο από το ΝΑΤΟ και οι απαιτήσεις από τα ευρωπαϊκά έθνη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους σε αυτό, ήταν άλλωστε στοιχεία που χαρακτήριζαν την προεδρία του Τραμπ, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την  υποτακτική σχέση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν ως ντόμινο αντιδράσεων στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, πως η δέσμευσή του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το πώς οι Ευρωπαίοι θα συμπεριφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο (2017-2021), ο Τραμπ είχε έρθει κατ’ επανάληψη σε ρήξη με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με το εμπόριο και τις αμυντικές δαπάνες. Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, δεν έχει δώσει παρά ελάχιστες ενδείξεις για την εξωτερική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει εάν εξασφαλίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία. Ο ισχυρισμός ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών, είχε προκαλέσει ανησυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Μπρετόν έκανε λόγο για το περιστατικό μεταξύ Τραμπ – φον ντερ Λάιεν, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την Τρίτη (9/1), αναφέροντας πως «ήταν μια σημαντική προειδοποίηση» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «μπορεί να επιστρέψει», εννοώντας ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η πρώτη αναμέτρηση των φετινών προκριματικών προεδρικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων, στην Αϊόβα, αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα (15/1). Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που προβλέπουν μια αμφίρροπη αναμέτρησή του με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με 91 ποινικές διώξεις και γίνονται αρκετές προσπάθειες για να μην εκλεγεί.

Εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν σχολίασε σχετικά πως: «Η αντίληψη ότι θα εγκατέλειπε τους συμμάχους μας εάν δεν γινόταν αυτό που ήθελε, καταδεικνύει αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ: ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τον εαυτό του!».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα