Ο Τραμπ θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε συμμάχους του ΝΑΤΟ

Διαβάζεται σε 3'
Ντόναλντ Τραμπ
O Ντόναλντ Τραμπ έχει την στήριξη της αστυνομίας. AP Photo Manuel Balce Ceneta

“Γροθιά” στην καρδιά της Συμμαχίας αποτελεί παλαιότερη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναφέρει πως θα “ενθάρρυνε” τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Σεισμό έχει προκαλέσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή και στους κόλπους του ΝΑΤΟ η δήλωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναφέρει παλαιότερα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί και να κάνει “ό,τι διάολο θέλει” σε όποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αμυντικές δαπάνες.

Η δήλωση αυτή του Τραμπ, ο οποίος σαρώνει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών και εάν λάβει το χρίσμα, δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο το Νοέμβριο, αποτελεί παραδοχή ότι δεν θα τηρήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας που αποτελεί την καρδιά της Συμμαχίας, αν επανεκλεγεί.

Το ΝΑΤΟ ήταν χρεοκοπημένο μέχρι που ήρθα εγώ“, δήλωσε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας. “Είπα, ‘όλοι θα πληρώσουν’ και μου είπαν ‘λοιπόν, αν δεν πληρώσουμε, θα μας προστατεύετε και πάλι;’. Τους είπα, ‘απολύτως όχι’. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν την απάντηση”.

Στη συνέχεια μάλιστα ανέφερε πως “ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας” τον ρώτησε κάποια στιγμή αν οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να υπερασπίζονται τη χώρα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, ακόμη και αν “δεν πληρώνουν” με την απάντηση να είναι κατηγορηματικά αρνητική.

Όχι, δεν θα σας προστατεύσω“, θυμήθηκε να λέει ο Τραμπ στον εν λόγω πρόεδρο. “Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε. Πρέπει να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας“.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του πρώην προέδρου “αποκρουστικά και ανισόρροπα” και υπογράμμισε τις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει τη Συμμαχία.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκατέστησε τις συμμαχίες μας και μας έκανε ισχυρότερους στον κόσμο, επειδή γνωρίζει ότι η πρώτη ευθύνη κάθε αρχηγού είναι να διατηρεί τον αμερικανικό λαό ασφαλή και να παραμένει πιστός στις αξίες που μας ενώνουν. Η ενθάρρυνση των εισβολών των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι αποκρουστική και ανισόρροπη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

Όπως αναφέρει το CNN, Στον πυρήνα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου βρίσκεται η υπόσχεση της συλλογικής άμυνας – ότι η επίθεση σε ένα κράτος μέλος είναι επίθεση σε όλα τα κράτη της συμμαχίας. Ο Τραμπ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για το ποσό που οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν για την άμυνα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει επανειλημμένα απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Αλλά τα σχόλιά του το Σάββατο είναι η πιο άμεση ένδειξη ότι δεν σκοπεύει να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τις ρωσικές επιθέσεις, αν επανεκλεγεί.

Ο Τραμπ περιγράφει εδώ και χρόνια με ανακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει ως στόχο κάθε χώρα – μέλος να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα και οι περισσότερες χώρες δεν εκπληρώνουν αυτόν τον στόχο. Αλλά το ποσοστό αυτό είναι μια κατευθυντήρια γραμμή και όχι ένα δεσμευτικό συμβόλαιο, ούτε δημιουργεί “λογαριασμούς”- οι χώρες μέλη δεν έχουν αποτύχει να πληρώσουν το μερίδιό τους στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ για τη λειτουργία του οργανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα