Υπόθεση Κασόγκι: Ο Τζαμάλ γνώριζε ότι κινδυνεύει, λέει η σύντροφός του

Έρευνες των τουρκικών αρχών στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως όλα δείχνουν δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι
Έρευνες των τουρκικών αρχών στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως όλα δείχνουν δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι AP

Η Τουρκάλα Χαριτζε Τζενγκίζ, που επρόκειτο να παντρευτεί τον Τζαμάλ Κασόγκι, αναφέρει πως εκείνος της είχε ζητήσει να ειδοποιήσει τις αρχές αν καθυστερούσε να βγει από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η σύντροφος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ, Τουρκάλα υπήκοος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όταν ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου για να λάβει τα έγγραφα του γάμου τους, της άφησε τα τηλέφωνά του και οδηγίες για να ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές, εάν δεν επέστρεφε μετά από δύο ώρες. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδε.

Στελέχη του τουρκικού εγκληματολογικού στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης
Στελέχη του τουρκικού εγκληματολογικού στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης AP

Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο. Η Τουρκάλα σύντροφός του δηλώνει πως κάθε πρωί ξυπνά με την ελπίδα να έχει νέα από τον Κασόγκι, όμως η σιωπή αυτή την γεμίζει με απόγνωση.

«Αν οι κατηγορίες είναι αληθινές και ο Τζαμάλ δολοφονήθηκε από τα "πρωτοπαλήκαρα" του Σαουδάραβα πρίγκιπα, τότε είναι ήδη ένας μάρτυρας» δήλωνε η ίδια σε δημοσίευμα των New York Times το Σαββατοκύριακο. «Οι άνδρες που τον πήραν από εμάς, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά» συμπλήρωνε.

Για εκείνη, ο Τζαμάλ Κασόγκι υπήρξε ένας πατριώτης που λάτρευε την πατρίδα του και απέρριπτε την ταμπέλα του αντιφρονούντα, αφού εργαζόταν για το καλό της Σαουδικής Αραβίας.

Ο συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών

Την ίδια ώρα, άνδρας των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και πρώην διπλωμάτης, ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μπουτρέμπ, φαίνεται πως διαδραμάτισε ρόλο ενορχηστρωτή στην διαφαινόμενη επιχείρηση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία.

Καρέ από κάμερα ασφαλείας που ελήφθη στις 2 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στην τουρκική εφημερίδα Sabbah. Ο άνδρας φαίνεται να είναι ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ο
Καρέ από κάμερα ασφαλείας που ελήφθη στις 2 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στην τουρκική εφημερίδα Sabbah. Ο άνδρας φαίνεται να είναι ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ο "συνταγματάρχης" των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας. AP

Την πληροφορία μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, που αναφέρει πως την βασίζει σε πηγή εντός των τουρκικών ερευνών για το θέμα. Οι τουρκικές αρχές σημειώνουν πως ο Μουτρέμπ γνώριζε κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησης. Ο ισχυρός άνδρας των μυστικών υπηρεσιών, που έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, περιγράφεται από όσους γνωρίζουν ως "συνταγματάρχης" των μυστικών υπηρεσιών και στενός σύμμαχος του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σχέδιο εκτέλεσης

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα, αλλά και αποκαλύψεις της τουρκικής Sabbah και της Washington Post, ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε μέσα στο γραφείο του προξένου της Σαουδικής Αραβίας. Όπως αναφέρει η σύντροφός του, βρέθηκε εκεί προκειμένου να παραλάβει τα έγγραφα που απαιτούνταν για να γίνει ο γάμος τους.

Η πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη
Η πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη AP

Ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο και άφησε την ομάδα να εκτελέσει το σχέριο. Μάλιστα, όπως δημοσιεύεται, δεν υπήρξε προσπάθεια ανάκρισης με τον δημοσιογράφο. Η εκτέλεση έγινε από επίλεκτη ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων που έφτασαν μια μέρα νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη από το Ριαντ. Ανάμσεά τους και ιατροδικαστής Σάλα αλ-Τουμπάιγκι. Είναι αυτός που άρχισε να διαμελίζει τον Κασόγκι ενώ ήταν ακόμη ζωντανός και αφού είχε βασανιστεί. Συγκεκριμένα, οι πράκτορες του είχαν κόψει τα δάχτυλα. Ο Σάλα αλ-Τουμπάιγκι είναι ένας από τους 15 Σαουδάραβες που ταυτοποιούνται στη στυγερή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κασόγκι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Κασόγκι: Ο "συνταγματάρχης" των μυστικών υπηρεσιών πίσω από τη δολοφονία

Ο γιατρός της φρίκης: Αυτός είναι ο ιατροδικαστής που τεμάχισε τον Κασόγκι ζωντανό

Washington Post για υπόθεση Κασόγκι: Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ "καθαρίζει" για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας;

SHARE:

24Media Network