Ο βασιλιάς του ψέματος, το Βιετνάμ και οι Ταλιμπάν. Τους πήρε 1.000.000$ κάνοντας τον κατάσκοπο στη CIA

Ο βασιλιάς του ψέματος, το Βιετνάμ και οι Ταλιμπάν. Τους πήρε 1.000.000$ κάνοντας τον κατάσκοπο στη CIA
© FOX NEWS

Απίστευτο σκάνδαλο εξαπάτησης ταράζει την Αµερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA)

Ο ειδικός για ζητήματα κλιματικής αλλαγής της Αµερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) αναμένεται να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για τουλάχιστον 30 μήνες.

Ο John C. Beale αντιμετωπίζει την κατηγορία της εξαπάτησης καθώς ισχυριζόταν ψευδώς ότι εργαζόταν σαν κατάσκοπος της CIA στο Πακιστάν για να μην κάνει την πραγματική του δουλειά, όπως αναφέρουν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση.

Ο ίδιος κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς υπεξαίρεσε από τα κυβερνητικά ταμεία περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια σε μισθούς και άλλα μπόνους μέσα σε μια δεκαετία. Πλέον δικάζεται για τις νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Washington.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι τα ψεύδη του έθεσαν σε κίνδυνο την CIA.

Ο δικηγόρος του Beale επικαλείται ψυχολογικά αίτια για τις αντικρουόμενες ιστορίες που κατασκεύασε ο πελάτης του που θεωρείται έγκριτος εμπειρογνώμων για ζητήματα κλιματικής αλλαγής.

"Με τη βοήθεια του θεραπευτή του, ο Beale αντικρούει τα αδικήματα της απληστίας, της κλοπής και της εξαπάτησης για τα οποία κατηγορείται, και αναφέρει ότι τα αίτια για την συμπεριφορά του ήταν ψυχολογικά και υποκινείται από αυτοκαταστροφικές ιδεοληψίες. Κάτι που τον έκανε να λειτουργήσει εν τέλει απερίσκεπτα. Δεν είχε όμως καμία πρόθεση να χειραγωγήσει τους γύρω του".

Σενάριο για ταινία

Πίσω από την ιστορία του Beale κρύβεται ένα μεγάλο μυστήριο. Οι εισαγγελείς προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο υπάλληλος της EPA ξεγελούσε τους προϊστάμενους τους και τους έπεισε ότι συνεργάζεται με τη CIA. Κάτι που του παρείχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει στο Λονδίνο με όλες τις πολυτέλειες σε πτήσεις πρώτης θέσης όπου και διέμενε σε πεντάστερα ξενοδοχεία και ξόδευε χιλιάδες ευρώ σε λιμουζίνες και ταξί.

Τον περασμένο Απρίλιο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, όταν και ξεκίνησε η Διοικητική Έρευνα εναντίον του. Μέχρι τότε λάμβανε $206,000 το χρόνο κάτι που τον καθιστούσε τον καλύτερα αμειβόμενο υπάλληλο της Αµερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος. Από το 2000 και μετά είχε "φάει" πάνω από $900,000.

Οι Ταλιμπάν και η ελονοσία

Τον Ιούνιο του 2011 εξαφανίστηκε για 18 μήνες επικαλούμενος "υπηρεσιακούς λόγους". Ποια ήταν η δικαιολογία του; Έπεισε την EPA ότι έπρεπε να βρίσκεται σαν μυστικός πράκτορας σε μια επιχείρηση υψίστης σημασίας στο Πακιστάν. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έπρεπε εκτάκτως να ταξιδέψει στο Πακιστάν γιατί κάποιοι Ταλιμπάν απήγαγαν και βασανίζουν τον αντικαταστάτη του στη χώρα.

Στην πραγματικότητα, δεν είχε καμία σχέση ουδέποτε με τη CIA. Αλλά ωστόσο, ανέφερε ότι βρίσκεται κατά καιρούς στα γραφεία της CIA ενώ διέμενε στο σπίτι του στη Virginia, ή έκανε διακοπές στο υπερπολυτελές σπίτι του στο Cape Cod.

Το 2008 εξαφανίστηκε από την EPA για έξι μήνες και απέσπασε $57,000 για πέντε διαδοχικά ταξίδια του στην Καλιφόρνια, όπου ζούσαν οι γονείς του. Επίσης, τους είχε πείσει ότι έπασχε από ελονοσία που είχε κολλήσει στο Βιετνάμ. Ποτέ δεν υπηρέτησε στο Βιετνάμ, ποτέ δεν είχε ελονοσία. Ωστόσο, με αυτό το ψεύδος του κατάφερε να εξασφαλίσει θέση για πάρκινγκ για άτομα με προβλήματα υγείας σε γκαράζ κοντά στα γραφεία της EPA.

Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή του με τη CIA, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για λόγους ασφαλείας καθώς δεν του επιτρεπόταν κάτι τέτοιο μιας και δήλωνε μυστικός πράκτορας.

Από το 2003 μέχρι το 2011, ο Beale πέταξε 33 φορές, πτήσεις για τις οποίες έλαβε $266,190 από την κυβέρνηση. Τα έξοδα εγκρίνονταν από τους αρμόδιους της EPA. Εννιά στις δέκα φορές, διέμενε σε πολυτελή καταλύματα.

Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έκανε πάρτι για να το γιορτάσει σε ιδιωτικό του σκάφος τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν η αρχή του τέλους, καθώς πλέον άρχισε και να προκαλεί.

Προδόθηκε εν τέλει από το γεγονός, ότι παρά την συνταξιοδότηση του, εξακολουθούσε να πληρώνεται από την Υπηρεσία, έξι μήνες μετά το αποχαιρετιστήριο πάρτι του. Το γιατί συνέχιζε να πληρώνεται, διερευνάται ενώ υπάρχουν υποψίες ότι δεχόταν βοήθεια "από μέσα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παντρεμένος με την Nancy Kete, κοινώς τη διευθύντρια του Rockafeller Foundation που έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ομπάμα για τη μείωση των ρύπων της BP.

(Πηγή: NBC)

SHARE:

24Media Network