Ο χρυσός ανθεί εν μέσω πανδημίας

Ο χρυσός ανθεί εν μέσω πανδημίας
Ράβδοι χρυσού shutterstock

Η ανησυχία για την ζημιά της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, τα ενεχυροδανειστήρια κάνουν "χρυσές" δουλειές.

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις αγορές, αλλά οδήγησε σε τιμή ρεκόρ τον χρυσό. Η τελευταία φορά που μία ουγγιά χρυσού άξιζε πάνω από 1800 δολάρια ήταν το 2011, λίγο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αυτό το ρεκόρ έσπασε τον Ιούλιο ενώ τον περασμένο μήνα η τιμή ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 2.000 δολάρια. Όπως αναφέρει το euronews, οι Βρετανοί έμποροι ράβδων λένε ότι οι δουλειές άνθισαν με τον κόσμο να στρέφεται στον χρυσό για ασφάλεια.

“Η τιμή ανεβαίνει και πέφτει ανάλογα με τις καταστροφές στην αγορά και στον κόσμο. Σχεδόν παρόμοια με τον κορονοϊό, η τιμή άρχισε να ανεβαίνει γιατί ο κόσμος ανησύχησε, οι μετοχές και τα χρηματιστήρια έπεσαν και τα επιτόκια το ίδιο. Εάν υπάρχουν κρίσεις πετρελαίου ή πόλεμος, ο κόσμος ιστορικά στρέφεται πάντα στον χρυσό γιατί μοιάζει με ασφαλές καταφύγιο”, λέει ο Όλιβερ Τεμπλ, ιδιοκτήτης εταιρείας επενδύσεων χρυσού.

Την ώρα που κάποιοι αγοράζουν χρυσό ως επένδυση, άλλοι πουλάνε τα καράτια τους για να βγάλουν χρήματα.

“Υπήρξε μία τεράστια αύξηση πελατών που τις τελευταίες 4 με 6 εβδομάδες ήρθαν μαζικά. Ο κόσμος γενικά έρχεται για να πάρει από 500 μέχρι 1500 λίρες. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν κάποιοι με μεγάλα ποσά, έφερναν χρυσές ράβδους και είδαμε πολύ μεγάλα ποσά να διακινούνται”, λέει ο Τζέιμς Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα