Ο υπερτυφώνας Ράι στις Φιλιππίνες: Ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες σε όλη τη Γη

Ο υπερτυφώνας Ράι στις Φιλιππίνες: Ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες σε όλη τη Γη
Άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας του ισχυρού τυφώνα Ράι στις Φιλιππίνες 2021 Philippine Coast Guard via AP

Ο ισχυρός τυφώνας Ράι διέσχισε τις νότιες και κεντρικές Φιλιππίνες, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας Ράι διέσχισε τις νότιες και κεντρικές Φιλιππίνες στις 16 Δεκεμβρίου 2021, έχοντας φτάσε στην κατηγορία 5 . Τοπικά το σύστημα αυτό ονομάζονταν Odette και ήταν ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί στη Γη φέτος και η έκτη που έφτασε στην κατηγορία 5.

Ο υπερτυφώνας Ράι NASA

Η παραπάνω εικόνα φυσικού χρώματος ελήφθη νωρίς το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου 2021 από το Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) στον δορυφόρο Suomi-NPP. Περιμετρικά αυτής της εικόνας, ο υπερτυφώνας είχε ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων (150 μίλια) την ώρα) και ήταν σούπερ υφώνας κατηγορίας 4. Οι ειδήσεις και τα δελτία καιρού έδειξαν ότι η καταιγίδα αυτή πλησίασε για πρώτη φορά στη στεριά στο Siargao, ένα δημοφιλές νησί για τον τουρισμό, με σταθερούς ανέμους περίπου στα 195 χιλιόμετρα (120 μίλια) την ώρα, πριν περάσει από πολλά άλλα νησιά. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους πριν φτάσει ο Ράι. Υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα κεντρικά και νότια νησιά των Φιλιππίνων.

Ο υπερτυφώνας Ράι NASA

Η δεύτερη εικόνα, ελήφθη αργά το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 2021 από το Φασματοραδιόμετρο Μέτριας Ανάλυσης (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA και δείχνει την καταιγίδα στη δυτική πλευρά των Φιλιππίνων καθώς άρχισε να κινείτια προς τα βορειοδυτικά. Οι παρατεταμένοι άνεμοι εξακολουθούσαν να προσβάλουν την περιοχή με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων (110 μίλια) την ώρα. Οι μετεωρολόγοι από το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων των ΗΠΑ προέβλεψαν ότι η καταιγίδα θα κατευθυνθεί προς το Βιετνάμ και τη νότια Κίνα τις επόμενες ημέρες. Ο Ράι (Οντέτ) είναι ο 15ος τυφώνας που περνά από ή κοντά στις Φιλιππίνες φέτος. στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων εκδηλώνονται οι περισσότερες καταιγίδες ετησίως από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη.

ΜΙΑ “ΣΤΑΓΟΝΑ “ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΛΑ – Ο ΜΕΤΕΩΡΟΓΡΑΦΟΣ SECCHI

Το 1869 ο Ιησουίτης ιερέας και μετεωρολόγος Federico Faura ήταν αυτός που ίδρυσε το Παρατηρητήριο της Μανίλα. Η ενέργειά του αυτή προέκυψε από την ανάγκη της έγκαιρης προειδοποίησης για τους τυφώνες. Την ίδια χρονιά, το Παρατηρητήριο απέκτησε τον μετεωρογράφο Secchi (*) για χρήση στο πρόγραμμά της παρατήρησης του καιρού. Ο Faura αλλά και το Παρατήριό του απέκτησαν διεθνή φήμη, διότι την επόμενη χρονιά, είχαν πολλές επιτυχημένες προβλέψεις τυφώνων. Έτσι, η φήμη τους εξαπλώθηκε σε όλη την Άπω Ανατολή. Οι άνθρωποι στις Φιλιππίνες και την Άπω Ανατολή εξαρτιόντουσαν σημαντικά από τις υπηρεσίες πρόγνωσης του Παρατηρητηρίου και για το λόγο αυτό η Ισπανική κυβέρνηση το όρισε ως επίσημο Θεσμικό Όργανο στη περιοχή και εγκατέστησε νέους δευτερεύοντες σταθμούς παρατήρησης σε όλη τη Luzon.

(*) Ο Secchi Angelo Pietro ένας Ιταλός αστρονόμος Ιησουίτης που εφηύρε το μετεωρογράφο (μια αυτοματοποιημένη συσκευή για την καταγραφή της βαρομετρική πίεσης, θερμοκρασίας, κατεύθυνσης και ταχύτητας ανέμου και βροχόπτωσης). Για την εφεύρεσή του, πήρε βραβείο στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού τον Ιούλιο του 1867. Ο Secchi ήταν μαθητής του Αμερικανού ωκεανογράφου και μετεωρολόγου Matthew Maury στο Αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο το 1847 και το 1848.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα