Octoberfest: Σαν σήμερα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο Φεστιβάλ μπίρας

Octoberfest: Σαν σήμερα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο Φεστιβάλ μπίρας
Oktoberfest 123RF.COM

Το Octoberfest, είναι το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, λαϊκό πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο στην πλατεία Τερέζινβιζε.

Σαν σήμερα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Octoberfest, το μεγαλύτερο παγκοσμίως φεστιβάλ μπίρας. Κεντρικό ρόλο στη γιορτή κατέχει φυσικά η μπίρα, ενώ πρώτη φορά κατοχυρώθηκε το 1810, με αφορμή τον εορτασμό του γάμου του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α’ με την πριγκίπισσα Θηρεσία. Από την Θηρεσία μάλιστα, πήρε και το όνομά της η πλατεία Τερέζινβισε στην οποία διοργανώνεται το φεστιβάλ σήμερα. Οι πολίτες του Μονάχου κλήθηκαν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και να γιορτάσουν το βασιλικό γεγονός για πέντε ολόκληρες μέρες. Λόγω της επιτυχίας του εορτασμού οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να το καθιερώσουν.

Έτσι η γιορτή ξεκινάει 16 μέρες πριν την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη και μόλις η ώρα πάει 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος της πόλης ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπίρας φωνάζοντας «O zapft is!», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Το βαρέλι είναι στη διάθεσή σας”. Ακολουθούν παρελάσεις, άρματα, παραδοσιακές συναυλίες, λούνα παρκ με παιχνίδια όπως αλογάκια, τρενάκια και άλλα. Βαυαρικοί ήχοι φτάνουν από παντού. 

O Thomas Mueller με τη γυναίκα του Lisa στο Octoberfest AP

 

Φέτος ήταν η 186η φορά που διοργανώνεται το φεστιβάλ, το οποίο στοχεύει κατά κύριο λόγο σε οικογένειες και παιδιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παρευρεθέντων είναι ντόπιοι ενώ οι τουρίστες αποτελούν περίπου το 15%. Στην Γερμανία κατά την περίοδο διοργάνωσής της γιορτής μπορείς να συναντήσεις πάρτι και σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας ενώ μικρότερες εκδοχές του Octoberfest διοργάνωνονται σε μέρη όπως οι ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία, την Κίνα, την Αυστραλία και άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Άνθρωποι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές στο Octoberfest 2018 AP

 

Το φαγώσιμο που κυριαρχεί είναι το λουκάνικο. Παράλληλα, η κατανάλωση μπίρας αγγίζει περίπου τα 8 εκατομμύρια λίτρα. Σήμερα στο Oktoberfest συμμετέχουν μόνο έξι ζυθοποιίες: Augustinerbräu München, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner και Spaten-Franziskaner-Bräu. To Φεστιβάλ ετησίως επισκέπτονται περισσότερα από 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένα από τα φαινόμενα που σίγουρα θα συναντήσεις είναι σερβιτόροι και επισκέπτες ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές που ονομάζονται lederhosen και dirndl των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα.

Αλλά επειδή τα λόγια είναι φτωχά, μπορείτε να πάρετε μια εικόνα ως προς το “Τι εστί Octoberfest” από το παρακάτω βίντεο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα