Οι “δειλοί” του Μακρόν προκαλούν νέο ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα

Διαβάζεται σε 4'
Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς
Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς Associated Press

Νέες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση της Ευρώπης στον πόλεμο της Ουκρανίας έφεραν την αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο διαμηνύει πως η προσέγγιση του Γάλλου προέδρου “δεν βοηθά πραγματικά”.

Νέα εστία έντασης μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού ήρθε στο φως την Τρίτη, καθώς ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αντεπιτέθηκε στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε προηγουμένως την Ευρώπη να μην είναι «δειλή» στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν προέβη σε αυτά τα σχόλια κατά την επίσκεψή του στην Πράγα, όπου επίσης εστίασε στις δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Δύση δεν πρέπει να αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων για να υποστηρίξει το Κίεβο ενάντια στα στρατεύματα εισβολής της Ρωσίας.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με τη γαλλική κοινότητα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σαφώς σε μια κρίσιμη στιγμή. Είναι απαραίτητο να μην εμφανιστεί δειλή». Πρόσθεσε, δε, ότι οι άνθρωποι «δεν θέλουν ποτέ να δουν τις τραγωδίες που έρχονται».

Ο Πιστόριους ανταπάντησε, λέγοντας ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Μακρόν ήταν αντιπαραγωγική.

«Δεν χρειάζεται, από τη δική μου οπτική γωνία τουλάχιστον, να μιλάμε για περισσότερο ή λιγότερο θάρρος» δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, Pål Jonson. «Αυτό είναι κάτι που δεν βοηθάει πραγματικά στην επίλυση των ζητημάτων που έχουμε όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Πράγα, ο Μακρόν δήλωσε αργότερα ότι η Γερμανία δεν ήταν ο στόχος των σχολίων του, αλλά ότι ήταν «απαραίτητο» να ταρακουνήσει τους συμμάχους της Γαλλίας. «Αν είμαστε παθητικοί… κινδυνεύουμε να υποφέρουμε, να υποστούμε αποτυχίες στο πεδίο και πιθανές απογοητεύσεις» είπε.

Το νέο επεισόδιο έρχεται σε μια στιγμή που οι γαλλογερμανικές εντάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνονται. Η Γαλλία αισθάνεται εδώ και καιρό απογοητευμένη από το γεγονός ότι το Βερολίνο θεωρεί τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ η Γερμανία εκφράζει την ενόχλησή της από την προσπάθεια του Μακρόν να εμφανιστεί ως ηγέτης στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, ειδικά από τη στιγμή που το Βερολίνο έχει δώσει πολύ περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε, στο τέλος μιας διάσκεψης ηγετών, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η παρουσία χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία.

Χθες, δε, φάνηκε εξίσου απομονωμένος αφού οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις δηλώσεις του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, δήλωσε ότι ήταν «πολύ άνετος» με την πρόσφατη έκκλησή του για «στρατηγική αφύπνιση» των συμμάχων. Η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία «γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο έδαφός μας [στην Ευρώπη], ότι ορισμένες δυνάμεις μάς απειλούν καθημερινά, μάς επιτίθενται ακόμη περισσότερο και ότι… χρειαζόμαστε το θάρρος που απαιτείται».

Ο Πάβελ υποστήριξε τον Μακρόν, ωστόσο τράβηξε μια «κόκκινη γραμμή» για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι η όποια πιθανή παρουσία θα πρέπει να λάβει διαφορετική μορφή. «Είμαι υπέρ της αναζήτησης νέων επιλογών» δήλωσε.

Παρά τα σκληρά λόγια, ωστόσο, που χρησιμοποίησε, ο Μακρόν δεν ανέλαβε κάποια οικονομική δέσμευση για την υποστήριξη μιας τσεχικής πρωτοβουλίας για την αγορά οβίδων εκτός ΕΕ για την Ουκρανία, κάτι που είχε θεωρηθεί ευρέως ως ο σκοπός της επίσκεψής του.

Η τσεχική κυβέρνηση ηγείται μιας εκστρατείας για τη χρηματοδότηση της αγοράς 800.000 βλημάτων προς το Κίεβο από προμηθευτές εκτός ΕΕ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό πυρομαχικών της εμπόλεμης χώρας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η Ρωσία ρίχνει έως και 10 φορές περισσότερα πυρομαχικά από την Ουκρανία στις γραμμές του μετώπου.

Γάλλοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι υποστηρίζουν ad hoc διμερείς αγορές, κατά προτίμηση παλαιών σοβιετικών αποθεμάτων, αλλά όχι χρησιμοποιώντας χρήματα της ΕΕ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει ευρεία κριτική στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται περισσότερο να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες της παρά να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα