Οι δημιουργοί του "Καταλονία στα δύο" επέστρεψαν το βραβείο τους μετά το σόου του Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν AP

Τη Δευτέρα βραβεύτηκαν από το ίδρυμα "Κινηματογράφος για την Ειρήνη", την Τετάρτη επέστρεψαν το βραβείο τους. Οι δημιουργοί του "Καταλονία στα δύο" αποδοκίμασαν έτσι τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Οι δημιουργοί ενός ντοκιμαντέρ για την Καταλονία επέστρεψαν το βραβείο του ιδρύματος "Κινηματογράφος για την ειρήνη" που τους επέδωσε στο περιθώριο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, εκτιμώντας ότι χρησιμοποιήθηκαν, εξήγησε ο ένας από τους δύο κινηματογραφιστές στο AFP.

"Επιστρέψαμε το βραβείο το πρωί της Τρίτης, είπε ο 'Αλβαρο Λονγκόρια, ο ένας εκ των δύο κινηματογραφιστών του "Dos Cataluñas" ("Καταλονία στα Δύο", ο ελληνικός τίτλος) που προβάλλεται από το Netflix. Το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην κρίση που προκάλεσε η απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο του ιδρύματος "Κινηματογράφος για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη" κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής τελετής στο Βερολίνο παρουσία του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Όμως ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας επωφελήθηκε από την βράβευση του 'Αλβαρο Λονγκόρια και του Χεράρδο Ολιβάρες για να εκφωνήσει μια ομιλία κατά της έναρξης της δίκης, την Τρίτη, στη Μαδρίτη των δώδεκα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών που μετείχαν στην απόπειρα απόσχισης. "Αυτό εξελίχθηκε σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία δεν θέλαμε να μετέχουμε", δήλωσε ο Λονγκόρια που έλαβε μόνος το βραβείο, καθώς ο Ολιβάρες προτίμησε να μην παραστεί όταν έμαθε ότι ο Πουτζδεμόν θα ήταν παρών στην τελετή.

Ο 'Αλβαρο Λονγκόρια είχε δεχτεί να παραστεί στην ειδική αυτή τελετή μετά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι η εκδήλωση "δεν θα είχε πολιτικό χαρακτήρα" και ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δώσει το βραβείο. "Θεωρήσαμε ότι αυτό δεν αντιπροσώπευε το πνεύμα του ντοκιμαντέρ, που βασίζεται στην ουδετερότητα, και ότι η επαγγελματική μας δεοντολογία καταπατήθηκε", πρόσθεσε ο Λονγκόρια.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
SHARE: