Οι FARC καλούν τον Ουρίμπε σε συνάντηση για να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία

Οι FARC καλούν τον Ουρίμπε σε συνάντηση για να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία

Ο ηγέτης των FARC καλεί τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε να συναντηθεί μαζί του, προκειμένου να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία

Ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) προσκάλεσε με ανοικτή επιστολή του τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, να συναντηθεί μαζί του.

Ο Ροδρίγο Λοντόνιο, γνωστός και με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», ανέφερε στην επιστολή αυτή ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ουρίμπε είτε στην Αβάνα της Κούβας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ή στην Κολομβία, για να συζητήσουν σχετικά με «το μέλλον του έθνους μας».

Ο Ουρίμπε, πρώην πρόεδρος της Κολομβίας (2002-2010), σήμερα γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, αντιτίθεται με σφοδρότητα στην ειρηνευτική διαδικασία, που θεωρεί ότι μπορεί ακόμη και να φέρει «τους τρομοκράτες» στην εξουσία, χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Ουρίμπε, επί των ημερών του οποίου ο στρατός της Κολομβίας είχε καταφέρει βαριά πλήγμα στην οργάνωση FARC, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κάλεσε πρόσφατα τους Κολομβιανούς να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία «πολιτικής ανυπακοής» στις επιμέρους συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι τώρα στις συνομιλίες ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση του Σάντος—άλλοτε υπουργού Αμύνης της κυβέρνησής του και προστατευομένου του.

«Πρόεδρε Ουρίμπε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ήρεμα μαζί σας για το μέλλον του έθνους μας», είτε «στην Αβάνα», όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, «ή σε όποια περιοχή της Κολομβίας θα επιθυμούσατε», αφού υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια» της αντιπροσωπείας των ανταρτών, ανέφερε ο επικεφαλής των FARC στην επιστολή του.

«Δεν είναι δίκαιο να συνάγετε με τόση ευκολία το συμπέρασμα ότι οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε χωρίς να είσαστε παρών αποτελούν προδοσία» κατά της πατρίδας, συνέχισε ο Λοντόνιο στην επιστολή του.

«Δεν πρέπει να συνεχίσετε να ανακινείτε την έχθρα και την (πρόθεση για) εκδίκηση στα μυαλά μεγάλου μέρους των πολιτών της Κολομβίας», υπογράμμισε ο ηγέτης των ανταρτών στην επιστολή αυτή, που δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην οργάνωσή του και τη Μπογοτά βάσει της οποίας η τελική ειρηνευτική συμφωνία θα εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας εάν εγκριθεί από τους πολίτες με δημοψήφισμα.

«Δώστε μας το χέρι, σας τείνουμε το δικό μας με έναν κλάδο ελαίας. Για την ειρήνη αξίζει να παραμερίσουμε την περηφάνια μας», συνεχίζει ο Λοντόνιο στην ανοικτή επιστολή του και προσθέτει «το μίσος δεν οδηγεί πουθενά».

Ο Ουρίμπε δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του ηγέτη των ανταρτών.

Στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, ενεπλάκησαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός κι οι υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network