Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πατήσει το 'κουμπί'

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πατήσει το 'κουμπί'

Η Ουάσινγκτον διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις για να εμποδίσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Εκτιμά ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπλοφάρει για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Οι ΗΠΑ ενέτειναν μετά το 2014 μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων με στόχο να σαμποταριστεί το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, έγραψε χθες Σάββατο η εφημερίδα New York Times (NYT).

Πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι απειλές που εγείρει η Βόρεια Κορέα είναι πιθανόν οι πιο επείγουσες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, προστίθεται στο δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

ADVERTISING

Πάντως οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων. Αν και τους πρώτους μήνες οι αποτυχημένες εκτοξεύσεις έμοιαζαν να δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ έφερναν αποτέλεσμα, πολλές επιτυχείς εκτοξεύσεις τους τελευταίους μήνες έσπειραν αμφιβολίες.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το γεγονός ότι οι αποτυχίες πολλαπλασιάστηκαν πιθανόν οφειλόταν σε προβλήματα στην κατασκευή και σφάλματα των βορειοκορεατών επιστημόνων, που κατόπιν προφανώς διορθώθηκαν. Η Πιονγκγιάνγκ έκανε τρεις επιτυχείς εκτοξεύσεις πυραύλων μέσου βεληνεκούς μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες, υπογράμμισαν.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον στο «τελευταίο στάδιο των προετοιμασιών» για την πρώτη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα να φέρει πυρηνική γόμωση, που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ.

«Αυτό πιθανόν δεν είναι παρά μία μπλόφα», εκτίμησαν μιλώντας στους NYT ειδικοί, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

Επικαλούμενη πολλούς αξιωματούχους των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ, καθώς και δημόσια έγγραφα που μελέτησε, η εφημερίδα συμπεραίνει ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη συνέχιση των προγραμμάτων κατασκευής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην πρώτη της εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο τελευταίος διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα αντιδράσει «πολύ σθεναρά» στη Βόρεια Κορέα, που αποτελεί όπως είπε «μεγάλο πρόβλημα».

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να διαθέτει οποιοδήποτε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων. Μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ το 2006, έχουν επιβληθεί έξι φορές κυρώσεις, που όμως δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τη βορειοκορεατική ηγεσία να εγκαταλείψει τις εξοπλιστικές της φιλοδοξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο αδερφός του Κιμ δολοφονήθηκε με το χημικό υπερόπλο VX

Ο μυστικός και φονικός γυναικείος στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν

Πρώτο επίσημο 'χτύπημα' Κιμ Γιόνγκ Ουν επί Τραμπ

SHARE:

24Media Network