Οι ΗΠΑ εγκρίνουν σχέδιο για χτυπήματα σε ιρανικούς στόχους

Διαβάζεται σε 2'
Αμερικανικά στρατεύματα
Αμερικανικά στρατεύματα Associated Press

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ -όπως φαίνεται- να δίνουν το πράσινο φως για χτυπήματα κατά ιρανικών στόχων και Ιράκ και Συρία.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν σχέδια για μια σειρά επιθέσεων εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CBS News.

Τα πλήγματα θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών, λένε οι αξιωματούχοι, και οι καιρικές συνθήκες θα υπαγορεύσουν πιθανότατα το πότε θα ξεκινήσουν.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την Κυριακή. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν μια ομάδα πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν για την επίθεση.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ -η οποία εκτιμάται ότι περιλαμβάνει πολλές πολιτοφυλακές που έχουν οπλιστεί, χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τη δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν- είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα.

Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση, κατά την οποία τραυματίστηκαν άλλοι 41 Αμερικανοί στρατιώτες.

Με αντίποινα προειδοποίησαν οι ΗΠΑ

Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν.

Αρκετές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον οντοτήτων που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, για παράδειγμα, έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, προκαλώντας πλήγματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε στο CBS ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον Κόλπο του Άντεν, ενώ ένα drone χτυπήθηκε και καταστράφηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σοροί των τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αναμένεται να επαναπατριστούν σε αεροπορική βάση του Ντέλαγουερ την Παρασκευή, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι θα παραστεί και ο Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα