Ο διάδοχος του τζιχάντ: Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον γιό του μπιν Λάντεν

Ο διάδοχος του τζιχάντ: Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον γιό του μπιν Λάντεν

Με ένα εκατομμύριο δολάρια ζητούν από όποιον διαθέτει πληροφορίες για την τύχη του να ενημερώσει τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το προφίλ του 30χρονου "διαδόχου του τρόμου".

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείται πλέον νούμερο 1 δημόσιος κίνδυνος για τις ΗΠΑ, ένας ανερχόμενος ηγέτης της Αλ Κάιντα, “συνεχίζοντας” το όνομα του διαβόητου πατέρα του.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τον επικηρύσσει με ανταμοιβή ύψους 1 εκατ. δολαρίων, η οποία θα καταβληθεί σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία του αφαίρεσε την υπηκοότητα, ενώ η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του ISIS και της Αλ Κάιντα πρόσθεσε το όνομα του Χάμζα στον κατάλογο των προσώπων τα περιουσιακά στοιχεία των οποιών έχουν παγώσει διεθνώς, ενώ απαγορεύεται να ταξιδεύουν.

Η επικήρυξη των ΗΠΑ έρχεται μεν τώρα, ωστόσο ήδη από το 2015 έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο αρκετά βίντεο που απεικονίζουν τον αναδυόμενο “ηγέτη του τζιχάντ”, όπως τον αποκαλούν τα αμερικανικά ΜΜΕ, να απειλεί τη Δύση, ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011 από αμερικανούς στρατιώτες.

Ο 30χρονος γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, διευθύνει αυτή τη στιγμή την εξτρεμιστική οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν και πριν από δυο χρόνια, ανακηρύχθηκε από τις ΗΠΑ ως διεθνής τρομοκράτης. Τον Αύγουστο του 2015 έγινε και επίσημο μέλος της Αλ Κάιντα από τον αρχηγό της, τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Η Ταξιαρχία Μαρτύρων Ανσάρ Αλ Φουρκάν Αχουάζ είναι μια σαλαφιστική τζιχαντιστική οργάνωση με σχέσεις με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της στη Συρία, την Ταχρίρ Αλ Σαμ. Ιδρύθηκε το 2013 και είναι εχθρική προς τη σιιτική ιρανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται δε, πως ο ίδιος ο Λάντεν προόριζε τον Χάμζα για διάδοχό του, όπως προκύπτει από έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο 30χρονος είναι το δέκατο πέμπτο από τα περίπου 20 παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν, γιός της τρίτης συζύγου του και ο “αγαπημένος” του πατέρα του. Πριν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ζούσε με τον πατέρα του στο Αφγανιστάν, ενώ η φωνή του Χάμζα, “έντυνε” βίντεο προπαγάνδας κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου χωρίστηκε οριστικά από τον Οσάμα και μεταφέρθηκε στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν μαζί με άλλα παιδιά του πατέρα του.

Στη συνέχεια μετέβη στο Ιράν όπου έλαβε εκπαίδευση από τρομοκράτες, και επικοινωνούσε με τον Οσάμα μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του ακουγόταν να αποτίει φόρο τιμής στον αδερφό του Χαλίντ που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του, ενώ σε άλλο ζητά από τους τζιχαντιστές σε όλο τον πλανήτη να “χτυπήσουν παντού”, από τον μουσουλμανικό κόσμο μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

Σήμερα, κανείς δεν ξέρει αν ο Χάμζα μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Ιράν, στη Συρία, ή στο Αφγανιστάν. Είναι επίσης παντρεμένος με την κόρη του Μοχάμεντ Άττα, επικεφαλής των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται ότι μπορεί να κινείται στα ίδια δυσπρόσιτα μέρη που κρυβόταν ο πατέρας του, στην μεθόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, οργανώνοντας ένα “θεαματικό” τρομοκρατικό χτύπημα, κάτι που απεύχονται όλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα