Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα πυρηνική βόμβα 24 φορές ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα

Διαβάζεται σε 2'
Πυρηνικά,ΗΠΑ
Πυρηνική βόμβα, ΗΠΑ (αρχείου) U.S. Air Force via AP

Την παραγωγή νέας πυρηνικής βόμβας με την ονομασία Β61-13 ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα χαρακτηριστικά της και οι διεθνείς ανησυχίες.

Tην ανάπτυξη νέας πυρηνικής βόμβας ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την 27η Οκτωβρίου, εγχείρημα που έχει στόχο να παράσχει στις ΗΠΑ “πρόσθετες επιλογές κατά ορισμένων πιο δύσκολων και μεγάλων στρατιωτικών στόχων”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Πρόκειται για τη βόμβα Β61-13, η οποία θα εκτοξεύεται από στρατιωτικά αεροσκάφη και θα διαθέτει σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ελέγχου χρήσης καθώς και ένα κιτ κατευθυνόμενης ουράς, προκειμένου να αυξηθεί η ακρίβειά της.

Όπως αναφέρει η Federation of American Scientists, η Β61-13 θα είναι ισχύος 360 κιλοτόνων, την ίδια στιγμή που η ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα είχε ισχύ “μόλις” 15 κιλοτόνων

Αυτό σημαίνει πως το ραδιενεργό νέφος που θα προκληθεί κατά τη ρίψη της θα επηρεάσει σαφώς περισσότερες περιοχές. Συγκεκριμένα, η FAS δημοσίευσε σχετικό χάρτη που συγκρίνει τη ραδιενεργό νέφωση που θα προκληθεί από μία ενδεχόμενη έκρηξη στη Βόρεια Κορέα με την πυρηνική βόμβα Β61-12 (50 κιλοτόνων) και με τη νέα Β61-13. Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας τη διαφορά εδώ:

Επίσης, η Β61-13 σχεδιάζεται ώστε να μπορεί να πλήξει και υπόγειους στόχους, εγείροντας έτσι ακόμα περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τα κίνητρα των ΗΠΑ πίσω από την εν λόγω κατασκευή.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους υπολογίζεται πως θα παραχθούν έως και 50 πυρηνικές βόμβες μέχρι το 2025 και θα αποθηκευτούν σε εγκαταστάσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την παραγωγή της νέας πυρηνικής βόμβας δεν σχετίζεται με τρέχοντα πολιτικά γεγονότα ή τις εξελίξεις στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, αλλά πρόκειται περισσότερο για μία “τακτική προκειμένου να απαλλαγούμε επιτέλους από το Β83-1”, μία θερμοπυρηνική βόμβα βαρύτητας, οι οποία λόγω της παλαιότητάς της θεωρείται ότι δεν προσφέρει και πολλά στο αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα