Οι κίνδυνοι της αδιαφορίας για τη μετάλλαξη Όμικρον – Το πάθημα του Τέξας

Οι κίνδυνοι της αδιαφορίας για τη μετάλλαξη Όμικρον – Το πάθημα του Τέξας
Εικόνα από νοσοκομείο του Τέξας σε καιρό κορονοϊού 2022 David Goldman/ap

Τι μπορεί να συμβεί αν η μετάλλαξη Όμικρον αντιμετωπιστεί με απάθεια και υποτιμηθεί, δείχνει το Τέξας των ΗΠΑ, τα νοσοκομεία του οποίου περνούν εξαιρετικά δύσκολες ώρες με υπερπληρότητα, έλλειψη προσωπικού και "ασφυξία" στις ΜΕΘ.

Στους κινδύνουν που ελλοχεύουν σε περίπτωση που υποτιμηθεί και αντιμετωπιστεί με αδιαφορία η μετάλλαξη Όμικρον, καλείται να αντεπεξέλθει τον τελευταιο καιρό το Τέξας των ΗΠΑ. Η κατάσταση με την πανδημία χειροτέρεψε τον Δεκέμβριο και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση που αντιτίθεται στις συστάσεις των αξιωματούχων δημόσιας υγείας για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και τους περιορισμούς.

Αν και τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο ήπια για τους εμβολιασμένους, η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις, ακόμα και σε άτομα που έχουν κάνει δύο δόσεις. Η μολυσματικότητα της Όμικρον και η αντίσταση των Τεξανών στη λήψη του εμβολίου έχουν δημιουργήσει κρίση στα νοσοκομεία και το προσωπικό τους, μια κρίση που θέτει σε κίνδυνο δυσανάλογα τους μη εμβολιασμένους.

Οι αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί: Την Τετάρτη (12/01), περισσότεροι από 61.000 Τεξανοί επιβεβαιώθηκαν ότι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αλλά δεδομένου των self test και ότι μπορεί να είναι άρρωστοι αλλά να μην κάνει καθόλου τεστ, οι αριθμοί είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι.

Οι νοσηλείες έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον περασμένο μήνα σε πάνω από 11.500, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.200 ασθενών στις ΜΕΘ. Είναι η πρώτη φορά που το Τέξας έχει περισσότερες από 10.000 νοσηλείες Covid-19 από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι νοσηλείες παιδιών, οι οποίες παρουσιάζουν άνοδο σε εθνικό επίπεδο, αυξήθηκαν κατά 200% στην πολιτεία μεταξύ Χριστουγέννων και 3ης Ιανουαρίου.

Αυτό έχει θέσει σε πίεση για άλλη μια φορά την ικανότητα των νοσοκομείων. Από τις 12 Ιανουαρίου, χρησιμοποιείται το 87% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία του Τέξας και περίπου το 1/3 αυτών των κρεβατιών έχει γεμίσει με ασθενείς με Covid-19. Αυτό αφήνει μόνο 315 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτοί οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, ειδικά εάν οι νοσηλείες δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί κατά το τελευταίο κύμα.

“Ιδανικά, όλοι θα έπαιρναν αυτό το πράγμα στα σοβαρά και θα ακολουθούσαν τα βήματα που ξέρουμε ότι λειτουργούν, τα οποία είναι πρωτίστως να εμβολιάζονται και να κάνουν την τρίτη δόση, αλλά και να είναι έξυπνοι κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και να φοράνε μάσκα”, δήλωσε στο Vox ο Τζον Χέντερσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αγροτικών και Κοινοτικών Νοσοκομείων του Τέξας. “Αλλά στο Τέξας, ειδικά στην ύπαιθρο του Τέξας, οι άνθρωποι έχουν δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή στην κανονικότητα. Σε κάποιο επίπεδο, το καταλαβαίνω. Αλλά ο ιός έχει τον έλεγχο και μέχρι να τον πάρουμε εμείς, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό”.

Εμβολιασμοί και μέτρα

Όπως συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο, τα μη εμβολιασμένα άτομα ευθύνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών στο Τέξας. Περίπου το 58% του πληθυσμού της πολιτείας είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το εθνικό που είναι περίπου 63%. Λιγότερο από το 1/3 των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων έχουν λάβει αναμνηστική δόση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην Όμικρον.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το εάν περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν και θα κάνουν την τρίτη δόση και αν θα λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Προβολές για το βόρειο Τέξας από το University of Texas Southwestern Medical Center δείχνουν ότι εάν το κοινό επιστρέψει στα πρότυπα συμπεριφοράς που είχε στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 – περιορισμένη χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση και περιορισμοί στις επιχειρήσεις – οι νοσηλείες θα μπορούσαν να φτάσουν το λιγότερο οι μισές από αυτές που θα ήταν με την ισχύουσα κατάσταση.

Όμως, δεδομένου ότι η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η προθυμία για εμβολιασμό έχει παραμείνει “χλιαρή” και η χρήση μάσκας έχει μειωθεί κατακόρυφα, αυτό είναι ένα απίθανο σενάριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες αντιτίθενται στον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα της μάσκας. Το πιο πιθανό είναι ότι το Τέξας επιστρέφει στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν τα νοσοκομεία ήταν τόσο γεμάτα που αναγκάστηκαν να στήσουν σκηνές έξω, οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε αίθουσες αναμονής και ο κυβερνήτης ζήτησε βοήθεια από ιατρικό προσωπικό εκτός πολιτείας.

Χωρητικότητα νοσοκομείων και στελέχωσή τους

Τα αγροτικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της πολιτείας έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19. Κάποια έχουν σταματήσει να δέχονται μεταφορές ασθενών από άλλα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινών και δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν ασθενείς σε μεγαλύτερα αστικά νοσοκομεία, επειδή και αυτά είναι υπερπλήρεις. Η έλλειψη προσωπικού είναι επίσης ένα σχεδόν καθολικό πρόβλημα στα νοσοκομεία του Τέξας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού έχει βγει θετικό στον Covid-19 και βρίσκεται σε καραντίνα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων άλλαξαν πρόσφατα τη σύστασή τους για τα άτομα σε καραντίνα για 5 ημέρες αντί για 10, εάν είναι χωρίς πυρετό για 24 ώρες χωρίς τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό και εάν άλλα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί. Αυτή η καθοδήγηση θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασυμπτωματικούς εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να επιστρέψουν στην εργασία τους πολύ νωρίτερα, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ελλείψεων προσωπικού και στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης για όλους. Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν στην εργασία τους πολύ σύντομα αφού βγουν θετικοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό στους συναδέλφους και τους ασθενείς τους.

Η διατήρηση του ιατρικού προσωπικού αποδεικνύεται επίσης πρόκληση. Έχουν κουραστεί μετά από δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και εργάζονται σε επιπλέον βάρδιες μετά από παράκληση των προϊσταμένων τους. Όλα αυτά έχουν βλάψει την ποιότητα της περίθαλψης όχι μόνο για ασθενείς με Covid-19, αλλά και για άλλους με σοβαρές ιατρικές ανάγκες.

Σαν να μην υπάρχει Όμικρον

Παρά την πίεση στα νοσοκομεία του Τέξας, η Όμικρον δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική της πολιτειακής κυβέρνησης για την πανδημία. Από τον Μάρτιο του 2021, ο κυβερνήτηςέχει επικεντρωθεί κυρίως στην αναστολή των μέτρων δημόσιας υγείας που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της πανδημίας και στη διατήρηση των επιχειρήσεων ανοιχτών, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο.

Τερμάτισε την εντολή της πολιτείας για χρήση μάσκας και τους περιορισμούς στα καταστήματα ενώ απαγόρευσε σε τοπικούς αξιωματούχους να εφαρμόσουν τις δικές τους εντολές για μάσκα και εμβόλια και έχει οδηγήσει όσους τον αψηφούν στα δικαστήρια.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας υπέγραψε αγωγή που αμφισβητεί την υποχρεωτικότητα του εμβολίου της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η οποία βρίσκεται τώρα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τέξας υποστηρίζουν την χρήση μασκών και υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο κομματικό χάσμα. Δημοσκόπηση του Οκτωβρίου του Πανεπιστημίου του Τέξας και της Texas Tribune διαπίστωσε ότι ενώ το 89% των Δημοκρατικών του Τέξας πιστεύει ότι οι εργοδότες πρέπει να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν ή να είναι σε θέση να δείξουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ, το 72% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να έχουν αυτές τις απαιτήσεις.

Αν και ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ λέει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού, οι δημόσιες παρατηρήσεις του σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του δικαιώματος του εμβολιασμού. Δεν έχει δώσει συνέντευξη Τύπου για τον Covid-19 εδώ και μήνες. Ποτέ δεν έχει κάνει tweet σχετικά με ενισχυτικές δόσεις και δεν είναι σαφές εάν έχει λάβει ο ίδιος.

Οι υποστηρικτές του φαίνεται να παίρνουν συνθήματα από αυτόν, και αυτό αποδεικνύεται επικίνδυνο εν μέσω του κύματος της Όμικρον. Σημαίνει επίσης ότι τα νοσοκομεία είναι απίθανο να δουν καλύτερες μέρες έως ότου η Όμικρον αρχίσει να επιβραδυνέται μόνη της. Βραχυπρόθεσμα, εν μέρει λόγω προσωπικών επιλογών και εν μέρει λόγω επιλογών πολιτικής, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Τέξας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν έναν συντριπτικό αριθμό ασθενών με Covid-19. Και όλοι οι ασθενείς τους θα συνεχίσουν να υποφέρουν γι’ αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα