“Οι προθέσεις του ήταν προφανείς” δηλώνει ο Eλληνοαμερικανός πεζοναύτης για τον δράστη της επίθεσης στο Thalys

default image

Οι τρεις φίλοι που απέτρεψαν την επίθεση στο τρένο Thalys διαψεύδουν ότι ο ένοπλος ήθελε να κάνει ληστεία. Τι δήλωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου

Οι τρεις νεαροί Αμερικανοί που κατάφεραν να αφοπλίσουν τον Μαροκινό Αγιούμπ Ελ Χαζάνι μέσα στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ για το Παρίσι, υποστήριξαν σήμερα ότι ο ένοπλος είχε προφανές τρομοκρατικό κίνητρο και έκαναν έκκληση να μην παραμένουν οι επιβάτες απαθείς όταν σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις.

Ο Άντονι Σάντλερ, ο Άλεκ Σκαρλάτος και ο Σπένσερ Στόουν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι και τόνισαν ότι ενήργησαν “χωρίς δεύτερη σκέψη” για να εξουδετερώσουν τον άνδρα που είχε μπει στο βαγόνι τους οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ.

“Το κίνητρό μου ήταν να επιβιώσω και να δώσω και στους άλλους μέσα στο τρένο την ευκαιρία να επιβιώσουν” είπε ο 23χρονος Σπένσερ Στόουν, που τραυματίστηκε κατά την επίθεση και εμφανίστηκε με το χέρι τυλιγμένο σε επιδέσμους. “Στράφηκα και είδα κάτι που έμοιαζε με ΑΚ-47 και φαινόταν ότι είχε πάθει εμπλοκή ή δεν λειτουργούσε. Προσπαθούσε να γεμίσει το όπλο” είπε. Ο Σπένσερ, που υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, πήδηξε πάνω και του έσφιξε τον λαιμό. “Έβγαζε όπλα από παντού (…) Και οι τρεις του ρίχναμε γροθιές, εγώ τον έπνιγα μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του”, αφηγήθηκε.

Αυτές ήταν οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο νεαρός μετά το επεισόδιο αφού χθες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφού ο ελ Χαζάνι τον τραυμάτισε στο χέρι με ένα κοπίδι.

Όταν ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του υπόπτου ότι δεν έχει καμία σχέση με εξτρεμιστές ισλαμιστές και ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες, ο Άντονι Σάντλερ απάντησε: “Δεν χρειάζεσαι οκτώ γεμιστήρες για να κλέψεις ένα τρένο”.

“Είχε πολλά πυρομαχικά, οι προθέσεις του ήταν πραγματικά προφανείς”, τόνισε και ο Ελληνομαερικανός Άλεκ Σκαρλάτος που υπηρετεί στην Εθνοφρουρά του Όρεγκον.

Για τον Σάντλερ, που είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο, “το μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι σε στιγμές κρίσης σαν αυτή, θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Το να κρυφτούν ή να μείνουν καθισμένοι εκεί που είναι δεν θα βγάλει πουθενά και ο δράστης θα τα είχε καταφέρει αν ο φίλος μου ο Σπένσερ δεν σηκωνόταν για να ριχτεί πάνω του. Σε μια τρομοκρατική επίθεση σαν αυτή, πρέπει να κάνετε κάτι, μην μένετε παθητικοί θεατές”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα