Οι Ταλιμπάν διαρρέουν κατ' αρχήν συμφωνία με τους Αμερικανούς

Ταλιμπάν

Μετά τη συνάντηση στο Κατάρ, οι αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες περί κατ' αρχήν συμφωνίας με τους Αμερικανούς για την κατάπαυση του πυρός.

Οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Κατάρ, για τον τέταρτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ οδεύει ήδη προς την Καμπούλ για να ενημερώσει τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε αυτές τις εξαήμερες συνομιλίες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μετέφεραν οι πηγές των Ταλιμπάν σχετικά με τη συμφωνία και την επικείμενη άφιξη του Χαλιλζάντ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές των Ταλιμπάν, στο προσχέδιο για τον τερματισμό του 17ετούς πολέμου περιλαμβάνονται εγγυήσεις ότι ο Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως "τρομοκρατική βάση" από την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος. Ζητείται επίσης η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: