Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αρχαίο ναό στην Αφρίν

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αρχαίο ναό στην Αφρίν

Η επιχείρηση "Κλαδί Ελιάς" των τουρκικών δυνάμεων, κατά "των τρομοκρατών που ζουν στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία" έχει και παράπλευρες απώλειες: Στους 51 οι νεκροί, στα "θύματα" και ναός παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Τούρκοι άρχισαν την επιχείρηση “Κλαδί Ελιάς” στις 20 του Γενάρη, με στόχο να πλήξουν -λέει- τους τρομοκράτες της περιοχής της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 51 πολίτες έχουν δολοφονηθεί -μεταξύ τους πολλά παιδιά-, με την δημοσιογράφο Stefanie Dekker του Al Jazeera, που βρίσκεται στην περιοχή, να μεταδίδει πως οι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα -αλλά και δεκάδες τραυματίες.

Μόνο την Κυριακή 28/1, οι τουρκικές δυνάμεις προέβησαν σε εντατικές αεροπορικές επιθέσεις, εκτόξευση πυραύλου και επίθεση με πυροβολικό “με στόχο να απομακρύνουμε την πολιτοφυλακή των Κούρδων από τα σύνορα”. Σημειωτέον, κατά το πρακτορείο Anadolu 567 μαχητές των Μονάδες Άμυνας του Λαού έχουν σκοτωθεί, από τον τουρκικό στρατό που “χτύπησε” 44 στόχους, στα ξημερώματα. Αυξήθηκαν οι τραυματίες, ενώ έχει καταστραφεί αρχαίος ναός, πολιτιστικής κληρονομιάς.


H περιοχή Afrin βρίσκεται βορειοδυτικά της Συρίας και ανήκει στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Αποτελεί μέρος του Aleppo, πλέον πολυπληθυσμιακό εκ των 19 κυβερνείων της χώρας. Μια στάση εδώ: ο Saddam Hussein ήταν αυτός που χώρισε το έθνος σε κυβερνείο, με στόχο την εθνική χειραγώγηση. Πίσω στην Afrin, η κυβέρνηση της Συρίας έχει χάσει τον έλεγχο της περιοχής (μέσω διαμάχης, φυσικά που άνηκε στον ευρύτερο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας) από το 2012, όταν εντάχθηκε στην de facto αυτόνομη -πολυεθνική- περιφέρεια Rojava.

Τι θέλουν όμως, οι Τούρκοι από τη ζωή των κατοίκων αυτής της γωνιάς της γης; Από τις 20 του Γενάρη προσπαθούσαν να καταλάβουν το λόφο Bursayah που χωρίζει τον κουρδικό θύλακα της Afrin από την πόλη Azaz, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των Τούρκων. Αντιμετώπιζαν ωστόσο, αντιστάσεις, έως ότου έλαβαν τη συνεργασία Σύρων πολεμιστών. Η πολιτοφυλακή των Κούρδων (γνωστή ως Μονάδες Άμυνας του Λαού που πρόσκειται του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης και ηγείται της μάχης εναντίον του ISIS) δήλωσε ότι η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή, μετά τις εκτεταμένες επιθέσεις -από αέρος-, την Κυριακή 28/1. Διέψευσε πως η Τουρκία κατέλαβε το λόφο. Επιβεβαίωσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Τρεις άλλες πηγές συμφώνησαν πως ο λόφος ανήκει στους Τούρκους.



Credit: Yara Ismail

Την Κυριακή 28/1, ο Recep Tayyip Erdogan τόνισε, σε ομιλία του προς μέλη του κόμματος του, πως η κουρδική πολιτοφυλακή κρατά ως αιχμαλώτους Τούρκους στρατιώτες και ότι η χώρα του έλαβε τα μέτρα της, προκειμένου να τους ελευθερώσει. Δεν διευκρίνισε αριθμό.

Για την καταστροφή του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του ναού της Ain Dara, από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές δεν είπε κουβέντα. Φωτογραφίες δείχνουν πως ο ναός, που βρίσκεται 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Aleppo (σε περιοχή γνωστή ως “ακρόπολη της διήγησης”, με θέα την κοιλάδα της Afrin), υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο, από την εποχή του Σιδήρου, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

 

Οι αναφορές θέλουν το ναό Ain Dara να δημιουργήθηκε από το 1300 πΧ έως το 740 πΧ (σε τρεις φάσεις) και τα γλυπτά που είχαν διασωθεί απεικόνιζαν λιοντάρια και σφίγγες. Έχουν ανακαλυφθεί και τεράστιες πατημασιές “που ανήκουν στους Θεούς”. Δεν είναι ξεκάθαρο πού αφιερώθηκε (υπάρχουν δυο φήμες, η μια ότι έγινε για τη Θεά Ishtar -της γονιμότητας- και η άλλη πως οικοδομήθηκε για τη Θεά Astarte -της γονιμότητας, της σεξουαλικότητας και του πολέμου). Το 1955 είχε ανακαλυφθεί ένας κολοσσιαίος βασάλτης λιονταριού και έτσι άρχισαν οι ανασκαφές που αποκάλυψαν το ναό. Κατόπιν διαπιστώθηκε πως είχε πολλές ομοιότητες, με τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ, που στην εβραϊκή Βίβλο αναφέρεται ως ο πρώτος ναός.

“Να αποφευχθεί η σύγκρουση τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων”

Εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού δήλωσε ότι “οι επιθέσεις από αέρος δεν είχαν ως στόχο θρησκευτικά ή πολιτιστικά μέρη” και κατέληξε στο “οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, δεν μπορούν να δείξουν τους λόγους που προκάλεσαν τις ζημιές”. Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις εχθροπραξίες στη Συρία, με τον Erdogan να δεσμεύεται να επεκτείνει την στρατιωτική επίθεση προς ανατολάς -προς τη συριακή πόλη Manbij που ανήκει σε Κούρδους μαχητές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Μόλις ολοκλήρωσε τη φράση του, ο λαός που ήταν από κάτω φώναζε “χτύπα, χτύπα”.

Η εξέλιξη της φάσης ήταν να ζητήσουν οι Κούρδοι μαχητές την ενίσχυση των Αμερικανών. Κάποιοι κατηγόρησαν τη Washington για πως άγεται και φέρεται “αφού δεν έκανε κάτι να προστατεύσει την Afrin από την τουρκική κατοχή”. Ο Donald Trump αρκέστηκε στο “έχουμε ανησυχίες για την κλιμακούμενη βία στην Afrin, η οποία δημιουργεί την υποψία πως υποτιμούνται οι κοινοί στόχοι μας, στη Συρία. Καλώ την Τουρκία να επιδείξει προσοχή και να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να διακινδυνεύουν τη σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα